У вересні активізувалися розмови про те, що Україна може не встигнути використати всі завезені в країну вакцини від коронавірусу. Причому серед них переважно "елітні" Pfizer і AstraZeneca, термін яких закінчується в жовтні-грудні.

Ще на початку літа українці, які добровільно бажають отримати свою дозу захисту від COVID-19 (і можливість подорожувати до Європи), влаштовували справжнє полювання за "пфайцерами". Однак у підсумку в широкий доступ потрапили тільки "коронаваки", а влада, тим часом, агітувала населення швидше бігти щепитися китайською вакциною, "тому що Pfizer все одно всім не вистачить", та й взагалі, роздадуть його тільки пріоритетним групам.

І ось наївні українці буквально штурмом брали МВЦ, щоб отримати вже хоч якусь вакцину, хоча паралельно раз у раз спливали новинні повідомлення про те, що Pfizer і Moderna в порівнянні з CoronaVac дають набагато більше антитіл, та й від "Дельти" захищають краще. Але ж прості українці, без "блату" і які не входять в пріоритетні групи, розуміли, що вибору у них особливо не буде в найближчому майбутньому, а тому погоджувалися на те, що дають.

Відео дня

Вакцин в Україні більш ніж достатньо. Ось тільки ті, на кого вони розраховані, їх не хочуть, а тим, хто бажає зробити щеплення повторно, їх не дають

Ну а тих, хто хотів отримати сертифікат вакцинації для безперешкодних подорожей до країн ЄС, українські міністри в один голос заспокоювали – ще трохи, і ми домовимося з усіма європейськими країнами про відкриття кордонів для вакцинованих українців. Справедливості заради, таки домовилися. Ось тільки більшість країн Євросоюзу, серед яких вельми популярні серед наших туристів Польща, Чехія, Франція і Німеччина, визнають тільки схвалені ЄС вакцини, тобто Pfizer, Moderna, AstraZeneca і Johnson & Johnson, а ось "щасливі" власники CoronaVac і CoviShield пролетіли "як фанера над Парижем". Хоча почекайте... з Парижем незручно вийшло.

Так, деякі країни ЄС, які визнають тільки чотири заповітні вакцини, дозволяють в'їжджати українцям з ПЛР-тестом, але це ж додаткові витрати. І прикро якось: начебто ти вакцинувався, а тебе це не наблизило до вільних подорожей по Європі. Деякі ж країни типу Польщі взагалі змушують йти на карантин тих, кому не дісталися вакцини для обраних. І кому потрібен такий туризм?

Тим більш прикро було дізнатися, що вже з кінця червня Pfizer, а за ним і Moderna, стали доступні для вакцинації співробітників всіх підприємств з чисельністю від 50 осіб. Ще й найближчих родичів дозволили приводити.

У підсумку виявилося, що ті, хто активніше за всіх прислухався до закликів і поспішив "виконати свій обов'язок з формування колективного імунітету", залишилися з вакциною, яку більшість дослідників вважають дещо гіршою за рівнем (хоча і кращою, ніж нічого), і все ще без можливості вільно подорожувати туди, куди хочеться, а не тільки туди, куди пускають. Загалом, знову "розвели як кошенят".

Більш того, їм тепер не дозволяють отримати іншу вакцину, яка в підсумку опинилася в надлишку. Просто тому, що досліджень сумісності перших чотирьох вакцин з китайською, виробленою за іншою технологією, не існує. Та й хіба вигідно фармкомпаніям їх проводити? Їм же вигідно, щоб люди не комбінували вакцини, а "прив'язувалися" до однієї.

Ось і наша редакція, в якій відразу кілька співробітників поспішили з вакцинацією "коронаваком" або ж отримали "ковішильд" ще півроку тому, спробувала дізнатися, чи можна отримати надлишкові "пфацери" або "модерни" для тих, хто під власну відповідальність бажає "поліпшити свій захист". У МОЗ на наш редакційний запит поки не відповіли. А ось в одній з клінік, на базі якої проводиться "корпоративна" вакцинація, нам відзначили, що в принципі вакцина є і вони не проти ввести її всім бажаючим. Будь-то третя "бустерна" зона для щеплених Pfizer, будь-то третя і четверта доза для тих, хто раніше щепився іншою вакциною.

Ось тільки більшість лікарів не хочуть брати на себе відповідальність, даючи дозвіл на повторну вакцинацію. У підсумку бажаючим зробити щеплення повторно радять спробувати поспілкуватися зі своїм сімейним лікарем, чи дозволить він їм піти на це. Правда, конкретних рекомендацій, як має виглядати такий дозвіл, в природі не існує. Більш того, не зовсім ясно, скільки сертифікатів вакцинації у вас в підсумку буде в "Дії" і чи не перекриє "бустерка" перші дві дози так, що виглядатиме, ніби ви отримали тільки одну дозу.

Більшість лікарів не хочуть брати на себе відповідальність, даючи дозвіл на повторну вакцинацію

І все це відбувається на тлі новин з регіонів про те, що "бюджетники" і пенсіонери, на яких розраховані вакцини, що опинилися "під загрозою зникнення", не дуже вже поспішають за ними.

Отримуємо ситуацію: вакцин в Україні більш ніж достатньо, причому навіть є можливість вибору. Ось тільки ті, на кого вони розраховані, їх не хочуть, а тим, хто бажає зробити щеплення повторно, їх не дають. У підсумку є ризик, що надлишкові вакцини або викинуть, або відішлють іншим країнам, яким вони потрібніші. І звідси питання: як же на це відреагують наші зарубіжні партнери, яких українська влада слізно просила допомогти з поставками вакцин? Цілком можливо, коли прийде час йти на друге коло вакцинації, Україні скажуть – ось вам минулого разу прислали вакцини, а ви їх не використали, тому цього разу ми надішлемо їх іншим.

Марина Григоренко