З Охматдиту виписали одразу трьох дітей, яким зробили трансплантації нирок / фото УНІАН

Зі столичного Охматдиту виписали одразу трьох дітей, яким нещодавно пересадили нирки. Щасливчиками стали 9-річні Даша з Білої Церкви і Давид із Рівного та 14-річна Настя з Черкащини.

Про це повідомили на офіційній сторінці лікарні у Facebook.

"У дітей були вроджені вади розвитку нирок у термінальній стадії. Всі вони жили два-три роки в Охматдиті, оскільки потребували гемодіалізу", – розповів хірург-трансплантолог лікарні, доцент кафедри дитячої хірургії НМУ імені О.О. Богомольця Олег Годік, який, власне, і робив разом із командою лікарні цю операцію.

Читайте такожЛяшко анонсував відкриття в Україні п’ятьох центрів діагностики хвороб у новонароджених

За його словами, одна з дівчат чекала на трансплантацію в Білорусі, але їй пощастило отримати нову нирку саме в Україні.

Донором для Даші та Давида став чоловік з Рівного, родичі якого, після його смерті дали згоду на вилучення органів. Для Насті нирку привезли з Полтави.

Єдина державна інформаційна система трансплантації (ЄДІСТ) автоматично визначила пари донор-реципієнт. Після додаткових досліджень прийшло остаточне підтвердження імунологічної сумісності.

За словами Олег Годіка, трансплантації пройшли успішно, без ускладнень, нирки запрацювали. Діти щасливі та здорові.

Після пересадки нирки пацієнти в середньому два тижні перебувають у стаціонарі, потім ще два тижні – на реабілітації вдома. Потім – перший контрольний огляд в лікарні, після якого медики вирішують, чи зможе пацієнт повернутися до свого звичного життя. Тобто, в нашому випадку, йти в  школу, гуляти з друзями і так далі.

Привітати дітей та побажати їм здоров’я завітали лікарі, медичні працівники лікарні, друзі, батьки, а також представники Національної поліції, бо Давид мріє стати у майбутньому саме поліцейським.

Нагадаємо, після ухвалення закону України "Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини" розвиток цієї медичної сфери помітно пожвався. Якщо протягом усього 2020 року в Україні було зроблена 109 трансплантацій, то тільки за шість місяців 2021 року – 130.

Дітей виписали з лікарні / фото facebook.com/ndslohmatdyt

Вас також можуть зацікавити новини