Чи правда, що сидіння на холодному викликає цистит / фото pixabay.com

Цистит - інфекційне захворювання. Але нам кажуть, що на холодному сидіти не можна. Чи правда це, розповіла лікар-уролог Дар'я Чернишова.

"Не можна захворіти на цистит або застудити нирки (зазвичай під цим явищем розуміють пієлонефрит — запалення чашково-мискової системи нирки), посидівши на холодному камені або іншій поверхні. Це міф, який поширений тільки на території країн СНД", - наголосила вона у коментарі "Лайфхакеру".

Лікар зазначила, що в переважній більшості випадків обидва ці захворювання викликаються бактеріями, найчастіше кишковою паличкою. Ніякого зв'язку між сидінням на холодній поверхні й появою в сечі кишкової палички немає.

Відео дня

Читайте такожЛікар пояснила, чи можна займатися сексом у води

Крім того, адекватних наукових досліджень, які підтверджують, що сидіння на холодній поверхні може якимось чином знизити імунітет і призвести до активізації бактерій у сечі, на сьогодні немає. Однак багатьом добре відомо, що після переохолодження з'являється прискорене сечовипускання. Але це не цистит, а прояв особливого рефлексу — холодового діурезу.

Явище полягає в тому, що при переохолодженні організм прагне скоротити втрати тепла і різко знижує кровотік у шкірі, перерозподіляючи його до життєво важливих органів, особливо нирок. Починається посилена фільтрація сечі. Крім того, повний сечовий міхур — це теж джерело тепловтрат. Тому організм прагне спорожнити його швидше. Це і призводить до почастішання сечовипускання, але часте сечовипускання — це не цистит.

"Якщо людина посиділа на холодному і сильно замерзла, після повернення в тепле приміщення потрібно випити 2-3 чашки теплої рідини, щоб відновити водний баланс", - підсумувала Чернишова.

Раніше колишня виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розвіяла черговий "міф" – щодо сидіння на холодному.