БДСМ-практики підвищують больовий поріг / фото www.depo.ua

Участь в БДСМ-практиках підвищує больовий поріг людини. Результатами свого дослідження поділилися психіатри з бельгійського університету.

Науковці провели дослідження, щоб з'ясувати, наскільки по-різному відчувають і ставляться до болю ті, хто практикує і не практикує БДСМ. В експерименті взяли участь 24 звичайні пари та 34 пари, що складаються з сабмісіва і домінанта. Результати опублікували у Journal of Sexual Medicine, пише maximum.fm.

Учасників БДСМ-спільноти заведено розділяти на веденого партнера (нижній, ботом, сабмісів) і домінанта (його також називають діючою стороною, верхнім, топом). Перший у ході БДСМ-практики підпорядковується другому.

Відео дня

Читайте такожОргія, БДСМ і свінгерство: вчений назвав найпопулярніші "брудні" секс-фантазії

Спеціально для експерименту психіатри організували вечірку, на якій гості брали участь у БДСМ-грі. Під час цієї гри дослідники провели тести, що перевіряють больовий поріг: тобто волонтерам поступово завдавали болю, а ті повинні були сказати, коли це почуття ставало нестерпним. Тести проводилися до гри, відразу після і через 15-20 хвилин після неї. До цього всі учасники заповнили анкети про стан здоров'я.

Як виявилося, сабмісіви та домінанти переносять біль краще, ніж люди, які не практикують БДСМ. Також вони виявилися менш схильними до катастрофізації болю.

Дослідники вважають, що причин, чому сабмісіви і домінанти краще справляються з болем, може бути кілька: 

  • банально звикають до болю;
  • під час гри у них збільшується рівень ендоканабіноїдів, пов'язаних з підвищенням больового порогу;
  • болезаспокійливу дію могло чинити сексуальне збудження, як з'являється під час гри;
  • біль, який відчуваємо під час гри, – добровільний. Сторони заздалегідь домовляються про силу ударів, що теж підвищує больовий поріг.

За словами експертів, вони провели дослідження, адже вважають, що академічна спільнота часто обходить тему БДСМ стороною.

"Поглиблюючи наше розуміння механізмів, що лежать в основі БДСМ-взаємодії, ми прагнемо зняти стигму, якій досі піддаються ці практики", – наголосили експерти.

Науковці мали на меті за допомогою свого дослідження зруйнувати поширені стереотипи, пов'язані з БДСМ-практиками. 

Вас також можуть зацікавити новини