Планування вагітності залежить від чоловіка рівно наполовину \ фото: ua.depositphotos.com

Планування вагітності це командна робота чоловіка і жінки, яка дозволяє уникнути неприємних несподіванок у вигляді захворювань статевих органів, поганої якості сперматозоїдів.

Про те, як і коли чоловікові починати готуватися до зачаття дитини фізично і психологічно, розповіла акушер-гінеколог Інна Мороз.

За її словами, для зачаття дитини потрібні дві здорові статеві клітини високої якості — яйцеклітина і сперматозоїд, саме тому планування вагітності залежить від чоловіка рівно наполовину.

Відео дня

Коли чоловік готовий і хоче стати батьком, фахівець порадила мінімум за три місяці до планованого зачаття:

скоротити споживання алкоголю до 2-3 келихів вина на тиждень;

дотримуватися питного режиму;

виключити з раціону харчування фастфуд, солодощі, смажену, жирну, пряну їжу. До меню потрібно включити продукти, в складі яких присутні клітковина, поліненасичені жирні кислоти, антиоксиданти, білок, вітаміни А, С, Е. Це свіжі овочі, фрукти, ягоди, зелень, пісні сорти м'яса, риба, яйця, бобові, горіхи, каші з цільнозернових круп. Салати з сезонних овочів, заправлені лляною, рапсовою, оливковою оліями;

займатися йогою, фітнесом, плаванням, ходьбою — будь-яким видом фізичної активності в помірному, комфортному ритмі;

знизити рівень стресу;

налагодити режим сну — спати мінімум 7-8 годин в добре провітрюваній прохолодній кімнаті;

відвідати лікаря-репродуктолога або андролога, щоб перевірити показники репродуктивного здоров'я до зачаття дитини.

Читайте такожВчені розповіли, які труси допоможуть зберегти якість сперми

"Цикл вироблення сперматозоїдів від ділення первинних клітин в яєчках до потрапляння сперматозоїдів до складу насінної рідини триває мінімум 60 днів, максимум — 90 днів. Саме тому я раджу скорегувати спосіб життя мінімум за три місяці, щоб підвищити якість майбутніх сперматозоїдів", - пояснила Мороз.

Жіноча статева клітина яйцеклітина має два захисних шари. Для того, щоб настала вагітність, чоловічі статеві клітини —  сперматозоїди — повинні їх розчинити. У цьому процесі бере участь приблизно 2 млн активних сперматозоїдів. Після розчинення оболонок з цієї кількості клітин яйцеклітина вибирає один сперматозоїд високої якості, і відбувається запліднення.

Візит до лікаря-репродуктолога або андролога потрібен для того, щоб виключити:

запальні захворювання — запалення сечовипускального каналу, мошонки, головки статевого органу;

інфекційні хвороби, що передаються статевим шляхом, — ВІЛ, гонорея, гепатит, сифіліс, хламідії;

розвиток супутніх захворювань внутрішніх органів або систем, які можуть впливати на утворення сперматозоїдів.

Чоловіку й жінці потрібно обов'язково пройти комплексне обстеження, якщо вагітність не настає протягом 12 місяців регулярного статевого життя без використання контрацептивів. Після 35 років — протягом 6 місяців. Під регулярним статевим життям мається на увазі не менш 2 статевих актів на тиждень.

Відсутність вагітності — не лише жіноча проблема, оскільки безпліддя буває жіноче, чоловіче і поєднане. Є безліч свідчень у разі яких пара може скористатися допоміжними репродуктивним технологіями, заощадивши час і отримати вагітність.

Як зазначила фахівець, крім фізичної підготовки, потрібна і психологічна. "Я раджу планувати вагітність, коли обидва партнери вирішили стати батьками за власним бажанням. Страх бути "поганим" батьком або не впоратися — природний. Знизити градус нервової напруженості в цей період допоможе спілкування з лікарем-репродуктологом, андрологом, прочитання книжок про внутрішньоутробний розвиток малюка і його розвиток після народження, відвідування курсів з підготовки до пологів. Тобто повноцінне залучення до процесу", - розповіла Мороз.

"Сучасна жінка може завагітніти, виносити, народити і виховати дитину самостійно. Але якщо чоловік або партнер, перекладає відповідальність за всі процеси на жінку, з якою планує дитину, це називається відсутність за присутності", - зазначила вона.

За словами Мороза, у період вагітності жінка вразлива, оскільки організм забезпечує не тільки її потреби, але внутрішньоутробний розвиток дитини. Вона страждає від токсикозу, набряклості, коливання статевих гормонів і смакових переваг, збільшення ваги, болів у спині через підвищення навантаження на м'язи. Також, як і чоловік, жінка відчуває страх перед майбутніми пологами. Тому присутність чуйного, уважного, розуміючого партнера — це можливість розділяти страхи з іншою людиною і відновлювати емоційний баланс.

"Якщо чоловік не готовий або не хоче ставати батьком, йому необхідно чесно сказати про це своїй партнерці. Установки за типом "після пологів все проясниться", "дитина зміцнить наші стосунки", "свою буду любити" не працюють. Тому що це призводить до однобокого виховання дитини з боку матері, формуванню зв'язку "мати-дитина", замість "мати-дитина-батько" і руйнування стосунків "жінка-чоловік"", - пояснила фахівець, передає ТСН.

Вас також можуть зацікавити новини