Рак шкіри-як виявити / фото ua.depositphotos.com

Влітку варто бути більш уважним, перебуваючи довгий час на сонці. Адже сонячні промені можуть бути не тільки корисні для нас в якості джерела вітаміну D, але і завдати серйозних наслідків для нашого здоров'я.

Зокрема, як зазначив британський трихолог Сем Сінкір, засновник і керівник клініки лікування та догляду за шкірою і волоссям Este Medical Group, використання достатньої кількості сонцезахисного крему, що блокує шкідливі промені, має стати важливою частиною нашого повсякденного життя цілий рік, пише Express.

"Ми повинні робити все можливе, щоб в першу чергу уникнути раку шкіри. Використання достатньої кількості сонцезахисного крему, що блокує шкідливі промені UVA і UVB, має стати важливою частиною нашого повсякденного життя цілий рік, а не тільки в сонячну погоду", - зазначає медик.

Відео дня

За його словами, раннє виявлення раку шкіри може значно підвищити шанси на його ефективне лікування. Тому дуже важливо знати неочевидні симптоми, на які слід звертати увагу в першу чергу.

Ранні ознаки раку шкіри

  • Зміни зовнішнього вигляду і текстури родимок

У багатьох з нас є родимки. Вони, як правило, нешкідливі, але можуть бути і місцем для розвитку меланоми. Важливо регулярно перевіряти свою шкіру на предмет будь-яких змін. Медики радять використовувати метод АМКДЗ - асиметрія, межа, колір, діаметр і зміни. 

Якщо помітите будь-які зміни в цих характеристиках, терміново зверніться за порадою до свого терапевта.

  • Зміни нігтів на ногах і руках

Рак шкіри може розвинутися на будь-якій ділянці тіла. Тому так само важливо стежити і за нігтями на руках і ногах. Меланоми можуть проявлятися у вигляді темних плям або смуг під нігтями, а шкіра навколо нігтя також може стати темніше. Невелика шишка або вузлик під нігтем чи розщеплення нігтя теж можуть бути насторожуючими факторами.

  • Постійний свербіж

Якщо свербіж не проходить в одній певній області, це може бути ознакою раку шкіри, особливо якщо присутні інші ознаки: висип, почервоніння і тп. Ці симптоми легко можна вважати укусом комахи, але важливо уважно стежити за ними.

  • Порушення зору

Зазвичай меланоми з'являються на шкірі, але вони також можуть розвиватися в очах і викликати зміни в зорі. Очну меланому може бути важко помітити поки вона не стане дійсно запущеною. Варто звернути увагу на погіршення зору, знебарвлені плями і збільшення кількості мушок - нечітких ліній, які можуть виникати в полі зору.

  • Лускаті плями

Стійкі лускаті плями іноді можуть бути симптомом раку шкіри. Якщо регулярне зволоження не розв'язує проблему, потрібно звернутися за допомогою до лікаря.

Вас також можуть зацікавити новини: