Стовбурові клітини кишечниуа відповідають за поповнення клітин шлунково-кишкового тракту / www.youtube.com

Біологи Массачусетського технологічного інституту з'ясували, що голодування протягом 24 годин здатне призупинити старішання стовбурових клітин кишечника.

Стовбурові клітини кишечнику відповідають за поповнення клітин шлунково-кишкового тракту (ШКТ), що виконують різні функції, пише MedicalXpress.

Читайте такожУчені виявили нову небезпечну властивість алкоголю

Відео дня

З віком здатність кишечнику регенерувати погіршується, що робить його вразливим для інфекцій, розвитку злоякісних пухлин та інших захворювань.

У дослідженні використовували лабораторних мишей, які голодували протягом доби. Після цього у гризунів вилучили стовбурові клітини кишечнику, які вирощувалися in vitro у вигляді тривимірної клітинної культури. При цьому формувався органоїд - «зачаток» справжнього органу.

Виявилося, що клітини переключалися на розщеплення жирних кислот замість глюкози для отримання енергії, що покращувало як їх функціонування, так і загальну регенеративну здатність тканин. Перехід здійснювався через активацію транскрипційних факторів PPAR, які регулюють активність певних генів, що беруть участь у метаболізмі жирних кислот.