Вчені налякали любителів колупатися у носі / Скріншот

Колупання в носі виявилося небезпечним для здоров'я людини.

Так чи розтиранням сопель по обличчю і руках можна сприяти поширенню пневмонії, стверджується в статті медиків в European Respiratory Journal.

Як зазначає Вікторія Коннор з університету Ліверпуля, вчені досі не дуже добре розуміють те, як саме поширюється пневмокок та інші збудники пневмонії, що сприяє їхній передачі від однієї людини до іншої.

Відео дня

Читайте такожАмериканця в басейні вбивши "пожирач мозку"

Тому дослідники організували незвичайний експеримент. Учені набрали шість дюжин здорових добровольців і запропонували їм спробувати заразити себе пневмонією.

Для цього вчені помазали їхні пальці або долоню розчином з невеликою кількістю колоній пневмокока і попросили половину з них просто понюхати їх або ж колубатися в носі.

Після цього вчені відпустили добровольців і протягом дев'яти днів спостерігали за тим, як змінювався склад мікрофлори їхнього носа і стан легенів. Загалом одразу вісім добровольців заразили себе пневмонією.

І колупання в носі стало найбільш "надійним" методом підхопити пневмонію - приблизно 40% добровольців, які діяли так, отримали інфекцію.