REUTERS

Чому одним країнам вдалося досягти позитивної динаміки, а інші зазнають збитків від пов’язаних із курінням захворювань?

На думку Дебори Арнотт, провідного міжнародного експерта ВООЗ по боротьбі з тютюном і виконавчого директора Action on Smoking and Health (ASH), відповідь – у впровадженні комплексної стратегії.

Європейські стандарти стратегії скорочення куріння полягають у впровадженні державних регуляторних заходів у трьох напрямках: реклами тютюнових виробів, їх продажу та оподаткування.

Відео дня

Велика Британія – один із найбільш зразкових прикладів. Тут використовується підхід harm reduction, при якому для скорочення куріння, разом із медикаментозною терапією, застосовуються продукти зниженого ризику – електронні системи доставки нікотину. Вони є альтернативою для тих, хто не вмотивований або не може кинути курити самостійно, і містять до 95% менше шкідливих речовин.

Велика Британія робить все можливе для мотивації курців відмовитися від звички. Підтримка ринку альтернативних продуктів дозволила досягти історичного мінімуму куріння в 2016 році (15,5%). Сьогодні в країні 2 млн користувачів електронних сигарет, і 470 тис. використовують їх, щоб позбавитися залежності.

Політика Великої Британії регулює електронні системи з метою забезпечення доступу до продуктів зниженого ризику і впровадження ряду профілактичних заходів. Серед останніх – соціальна реклама про відмову від куріння, розробка рекомендацій для курців, консультації та підтримка лікарів, особливі вимоги до пакування таких товарів. Ліцензування електронних систем доставки нікотину дозволяє здійснювати моніторинг якості та забезпечує доступність для курців. Що, в свою чергу, знижує ризики та підвищує рівень громадського здоров’я.

Завдяки електронним системам, рівень мотивації для відмови від куріння у Великій Британії – найвищий в Європі. Використання ЕС як повноцінної альтернативи сигаретам все частіше застосовується і в інших країнах, тому число користувачів постійно зростає. Якщо у 2011 році електронні системи використовували 7 млн осіб, то у 2016 – 35 млн.

В Україні багато хто не знає, що ЕС менш шкідливі, ніж куріння. Однак, неодноразово доведено, що шкоду організму завдає не споживання нікотину, а продукти горіння. З димом сигарети у повітря та організм курця надходить 7 000 шкідливих хімічних речовин. В альтернативних продуктах дим відсутній – це дозволяє уникнути пасивного куріння і скоротити ризики для здоров'я.

Скорочення куріння в Україні залежить від регулювання альтернативних продуктів. Впровадження комплексної стратегії дозволить лікарям рекомендувати електронні системи як засіб для позбавлення від залежності, скоротити витрати на медицину та підвищити якість продукції, зобов’язав виробників вказувати склад і походження товару.