Жіноче тіло самостійно відсіює слабкі чоловічі клітини / pixabay.com

Для мільйонів сперматозоїдів це кінець дороги. Вчені виявили, що жіночий репродуктивний тракт має таку специфічну форму, що він просто зупиняє слабкі чоловічі клітини ще на півдорозі.

Як пише The Guardian, дослідники використали моделі і комп’ютерні симуляції, щоб продемонструвати, що певні точки стискання у жіночому тілі діють як ворота на важкому шляху сперматозоїдів від шийки матки до яйцеклітини. Лише найшвидші з них здатні пройти ці перепони.

Читайте такожЧому треба займатися сексом якомога частіше: названо дев'ять вагомих причин

Відео дня

Тести з використанням сперми чоловіків і бичків виявили, що найсильніші «плавці» мали найбільше шансів пройти всі вузькі точки, які називають «обмежувачами». В цей час, слабкі клітини зіштовхувалися з перепонами, які могли навіть розвернути їх в зворотному напрямку, якщо вони наближалися надто близько.

«Загальний ефект від цих обмежувачів – це не дозволити повільним сперматозоїдам пробитися і відібрати лише ті, які відрізняються найбільшою моторикою», - сказав хімік і автор дослідження з Університету Корнелла Аліреза Аббаспоуррад.

Природне запліднення – це жорстока гра. У людей й інших ссавців перегони починаються з раптового виверження понад 60 мільйонів сперматозоїдів. Кожен з них прагне злитися з яйцеклітиною. Але для того, щоб отримати такий шанс, їм потрібно випередити всіх суперників і здолати всі загрози: від внутрішніх кислот до атак імунної системи.

Читайте такожФізичні навантаження покращують фертильність чоловіків - дослідження

Моторика сперматозоїдів досліджувалася і раніше. Але вчені з Університету Корнелла вперше зосередили увагу на тому, як клітини долають найвужчі ділянки в репродуктивному тракті жінок, такі як невеликий прохід між маткою і матковими трубами. Це особливо непросто, тому що сперматозоїдам доводиться пливти проти течії. Це означає, що їм потрібно бути активнішими і швидшими, ніж потік рідин, які рухаються їм на зустріч.

«Якщо подивитися на анатомію репродуктивної системи у ссавців, можна побачити, що розміри каналу, який веде до яйцеклітини, не постійні. І в якийсь момент вони стають надзвичайно вузькими, тож лише окремі клітини зможуть пробитися в той час як більшість інших зазнають невдачі», - пояснив Аббаспоуррад.