Менше 7 годин сну підвищує ризик інфаркту / фото samorozvytok.info

Дослідження показало, що люди, які витрачають на сон менше 7 годин на день, мають вищий ризик інфарктів, а також інших хвороб серця й судин.

Невисока тривалість сну знижує у крові рівень трьох фізіологічних регуляторів або мікроРНК, які впливають на вираженість генів і відіграють дуже важливу роль у справі збереження судинного здоров'я, повідомляє MedikForum.

Читайте такожОзвучено смертельну небезпеку пізньої вечері та відсутності сніданку

Відео дня

Автори дослідження взяли аналізи крові у невеликої групи здорових чоловіків і жінок віком від 44 до 62 років. Всі вони детально відповідали на запитання про якість сну і його тривалість. Половина добровольців витрачала на сон від 7 до 8,5 годин щоночі, а друга половина - не більш 5-6,8 годин. Учені виміряли вираженість 9 мікроРНК (miR), які раніше були пов'язані із запальними процесами, функціоналом імунної системи або здоров'ям судин.

З'ясувалося, що чим менша тривалість сну у людини, тим нижчий рівень циркулюючих в крові miR-125A, miR-126 miR-146a. Ці показники в групі людей, які спали менше за інших, були знижені на 40-60%. А от у тих, хто спав не менше 7 годин, вони залишалися в нормі, забезпечуючи додатковий захист від серцево-судинних хвороб.

Раніше вчені з'ясували, що якщо люди недоотримують лише 16 хвилин сну, то це вже негативно впливає на їхню працездатність наступного дня, як продемонстрували спостереження.