Яких вітамінів потребує наш організм / фото pixabay.com

Існує чотири вітаміни, які не варто пропускати, якщо хочеться якомога довше не старіти. Ці вітаміни захищають від укорочення теломер – фрагментів ДНК, величина яких визначає тривалість життя.

Один з найбільш ефективних способів впливати на теломери, - це харчування, яке забезпечує організм певними вітамінами, пише MedikForum.

Вітамін D. Вищий рівень вітаміну D пов'язаний з довшими теломерами: це пояснюється тим, що цей вітамін підвищує активність такого ферменту, як теломераза, відновлюючого теломери. Згідно з даними, опублікованими Міжнародним журналом ожиріння, люди, що мали надмірну вагу та приймали 2000 МО вітаміну D на день, змогли збільшити довжину своїх теломер майже на 20 відсотків. Інше дослідження показало, що у жінок з найвищим рівнем вітаміну D стан теломерів відповідає віку, який молодший на 5 років.

Відео дня

Щоб поповнювати вітамін D в організмі, слід включити в раціон такі продукти, як сардини, оселедець, сьомга, тунець, яловича печінка, яйця.

Читайте також9 порад, які допоможуть приємно зміцнити імунітет восени

Вітаміни групи В. Комплекс вітамінів допомагає організму позбавлятися гомоцистеїну – аминоксилотами, руйнує теломеразу. В цьому відношенні особливо виділяються три вітаміну групи В: В9, В6 і В12.

Для забезпечення організму вітамінами групи В слід вживати бобові, м'ясо і субпродукти, яйця, горіхи, зелені овочі, кисломолочні продукти, крупи.

Вітамін Е. Цей вітамін має властивість виправляти несправності в теломерах, по суті відновлюючи їх. У ході дослідження з вивчення особливостей старіння людських клітин, оброблені вітаміном Е клітини стали нагадувати молоді клітини з довшими теломерами, кращою здатністю до реплікації та меншим пошкодженням ДНК. Вчені припускають, що альфа-токоферол-вітамін Е може значно гальмувати вкорочення теломер, яке відбувається з віком.

Багаті на джерела вітаміну Е насіння соняшника та соняшникова олія, шпинат, мигдаль, арахіс, червоний солодкий перець.

Вітамін С. Вітамін С є потужним антиоксидантом, який може зменшувати пошкодження, що завдаються клітинам вільними радикалами (окислювальні молекули). Але також він здатний гальмувати процес укорочення теломер. Вченими проводилися експерименти з використанням вітаміну С в справі лікування синдрому Вернера (прогерія дорослих). Цей вітамін зміг перевершити всі інші тестовані сполуки: його вплив на подовження теломер виявився пов'язаний з поліпшенням клітинних ядер і зменшенням вироблення запальних цитокінів.

Отримувати вітамін С, крім цитрусових, можна з ківі, полуниці, листової зелені, різних видів болгарського перцю.