Хімічні елементи, що містяться в тютюні, руйнують ДНК клітин легенів \ NBN News

Легені людини мають майже чарівну здатність виліковувати канцерогенні мутації, викликані курінням, заявили вчені. Але тільки в тому випадку, якщо людина кинула палити.

Читайте такожДоступність електронних сигарет скорочує поширення куріння - ЗМІ

Мутації, що призводять до раку легенів, вважалися перманентними, які назавжди залишаються навіть у колишніх курців, які більше навіть не торкаються цигарок, передає Бі-бі-сі. Однак несподівані результати дослідження свідчать про те, що ті поодинокі клітини, які залишилися неушкодженими, здатні відновити легені.

Відео дня

Цей ефект спостерігався навіть у пацієнтів, які викурювали пачку цигарок в день протягом 40 років, перш ніж кинути.

Хімічні елементи, що містяться в тютюні, руйнують ДНК клітин легенів, які в підсумку мутують, повільно перетворюючи їх із здорових у канцерогенні.

Дослідження показали, що це відбувається в легенях курця ще до виникнення раку.

Більшість клітин, взятих з дихальних шляхів курців, мутували під впливом тютюну. Такі клітини містять до 10 тис. генетичних змін.

"Це як бомба уповільненої дії, що чекає наступного удару, щоб виник рак", - говорить доктор Кейт Гауерс, дослідник Університетського коледжу Лондона.

Але невелика частина клітин залишається неушкодженою. Незрозуміло, як ці клітини уникають генетичних мутацій, викликаних палінням. Дослідники кажуть, що вони ніби "існують в ядерному бункері".

Але коли людина відмовляється від паління, саме ці клітини починають рости і заміняти пошкоджені клітини в легенях.

У людей, які відмовилися від паління до 40% клітин в легенях можуть виглядати так само, як у людей, які ніколи не палили.

"Ми були абсолютно не готові до цього відкриття", - зізнався дослідник Інституту Сенгера Пітер Кемпбелл. "Є певна кількість клітин, які якимось чарівним чином відновлюють дихальні шляхи", - стверджує він.

"Чудові приклади - це пацієнти, які кидали після 40 років паління, і у них починалася регенерація клітин, які ніяк не були пошкоджені тютюном", - зауважує науковець.

Вченим ще належить зрозуміти, якою мірою легкі колишніх курців здатні відновлюватися.

Дослідження було зосереджено на основних дихальних шляхах і не вивчало, зокрема, альвеоли - мікроскопічні легеневі структури, які беруть участь в процесі споживання організмом кисню.

Згідно з дослідженнями, люди, що кидають палити, вже з першого дня без тютюну знижують ризик захворіти на рак легенів. Раніше це пов'язували з тим, що після того, як людина кинула палити, подальшої мутації клітин не відбувається.

"Ця ідея дійсно мотивує: люди, які відмовилися від куріння, отримують подвійну користь - вони запобігають подальшому руйнуванню клітин легенів і дають своїм легеням шанс скоротити вже завдану шкоду з допомогою більш здорових клітин", - говорить доктор Рейчел Оррітт, експерт британської організації Cancer Research UK.