Ілюстрація \ REUTERS

Кількість курців в усьому світі поступово знижується, причому в останні роки стали менше курити не тільки жінки, але і чоловіки.

Читайте такожЯк розвинуті країни борються з курінням

Такі дані масштабної доповіді, підготовленої експертами ВООЗ, яка підводить підсумки "глобальної тютюнової епідемії" останніх двох десятиліть, передає Бі-бі-сі.

Відео дня

"Протягом багатьох років ми спостерігали безперервне зростання числа споживачів тютюну серед чоловіків. Але тепер цей показник вперше став знижуватися", - заявив генеральний директор організації Тедрос Гебреісус, назвавши це поворотною точкою у боротьбі з тютюном.

Основною причиною зниження числа курців, за словами голови ВООЗ, стали більш жорсткі заходи, вжиті в більшості країн по відношенню до тютюнової промисловості в останні роки.

Зараз сумне лідерство за ступенем поширеності цієї шкідливої звички ділять карликові острівні держави Науру і Кірібаті - там курить більше половини населення країни (52%).

За ними з невеликим відривом йдуть Тувалу (49%), М'янма (45%), Чилі (45%), Ліван (43%) та Сербія (41%).

Згідно з останніми даними, на сьогоднішній день курить (або вживає тютюн в іншому вигляді) в середньому майже кожен четвертий житель планети. 80% з них - чоловіки.

В цілому у світі налічується близько 1 млрд 337 млн курців сигарет, трубок, сигар, кальянів та "бездимних тютюнових продуктів" - наприклад, стіків, що нагріваються. Електронні сигарети в статистику ВООЗ не входять.

З 2000 року число споживачів тютюну в світі знизилося приблизно на 60 млн чоловік, але цей спад відбувся виключно за рахунок жінок.

Загальна кількість курців зменшилася приблизно на 100 млн - майже в півтора рази, - проте курців-чоловіків в той же час стало на 40 млн більше (їхнє число почало зменшуватися лише у минулому році).

Тим не менш тенденція останніх двох десятиліть очевидна: курять у світі все менше.

Якщо в 2000 році тютюн вживав у середньому кожен третій житель планети старше 15 років, то до 2025 року, за прогнозами ВООЗ, палити буде вже лише кожен п'ятий (щоправда, ця статистика враховує і глобальний ріст населення).

Найкраще справи йдуть у Північній і Південній Америці: там, судячи з тренду, число курців до 2030 року має знизитися на третину одразу в 15 країнах.

Зростає споживання тютюну тільки в п'яти країнах: Єгипті, Конго, Лесото, Нігері та Омані.

Щорічно від пов'язаних з курінням хвороб по всьому світупомирає понад 8 млн осіб, причому 1,2 млн з них - пасивні курці.

У доповіді окремо підкреслюється, що 43 млн осіб, які регулярно вживають тютюн - діти у віці від 13 до 15 років.