Ілюстрація / REUTERS

Спочатку може здатися, що це застуда. І так воно може й бути. Але при COVID-19 стан погіршується.

Видання Business Insider створило відео, на якому по днях показано, що коронавірус робить з людьми. Також в ролику пояснюється, що варто знати про COVID-19. 

Згідно з даними Об'єднаної місії ВООЗ в Китаї, станом на 20 лютого 80% лабораторно підтверджених випадків зараження були м'якими або середньої тяжкості. Ще 14% були важкими, а 6% - критичними.

Відео дня

Але для ясності потрібно зауважити, що м'який випадок захворювання на COVID-19 не такий же, як і м'яка застуда. Симптоми все одно будуть важкими. Будь-які проблеми окрім тих, які вимагають допомоги з засвоєнням кисню, відправляє пацієнта в цю категорію. Важкі випадки вже потребують додатковий кисень. А критичні характеризуються відмовою дихальних чи цілої групи органів.

Читайте такожWashington Post: Грип зникає з потеплінням, а що буде з коронавірусом?

Симптоми, лікування й перебіг захворювання на COVID-19 варіюються залежно від того, до якої з трьох категорії належить випадок конкретного пацієнта. Тож давайте розглянемо, який вигляд буде мати хвороба у випадку кожного з рівнів тяжкості.

Може минути від 4 до 14 днів після контакту з новим коронавірусом, перш ніж з'являться перші симптоми. Вони можуть бути схожі на застуду чи звичайний грип. У багатьох пацієнтів ще на ранній стадії з'являється підвищена температура. Об'єднана місія ВООЗ в Китаї фіксувала лихоманку у 80% людей, заражених COVID-19. Інше дослідження за межами Китаю виявило підвищення температури у 44% пацієнтів на етапі звернення до лікарні. Але у 89% воно зрештою з'являлося. Однак, були окремі випадки, яким були притаманні певні гастроентерологічні симптоми. Діарея, нудота й дискомфорт у кишечнику можуть з'явитися за кілька днів до появи респіраторних симптомів. Але все ж це не поширене явище. Тому що COVID-19 - це респіраторна хвороба. Це означає, що у випадку більшості пацієнтів вірус буде від початку й до кінця діяти в легенях.

З перших днів зараження вірус атакує клітини легень. Зокрема, він може уразити цилій - схожий на волосинки захисний покрив, який існує для захисту дихальних шляхів від слизу й пилу. Коли клітини заражаються, вони вмирають, що підриває здатність тіла тримати легені й трахею в чистоті. Запалення спричиняє ураження, а ураження спричиняє ще більше запалення. І цей цикл може продовжуватися до тих пір, поки не лишиться здорових тканин. Запалення може пояснити, чому сухий кашель став одним з найбільш поширених симптомів. Це ж пояснення стосується появи задишки і мокротиння.

Читайте такожForeign Policy про пандемію коронавірусу: 10 правил допоможуть уникнути зараження COVID-19

Серед інших симптомів, які можуть з'явитися приблизно в цей же час - це сонливість, біль у горлі, головний біль, а також біль у м'язах і нежить. На п'ятий день пацієнти з початковими симптомами можуть помітити, що їм важко дихати. Зазвичай минає 7 днів, перш ніж людина йде в лікарню. У м'яких випадках до цього часу зазвичай наступає полегшення. Але у пацієнтів з середніми або критичними випадками захворювання розвинеться пневмонія, яка може бити як несмертельною, так і важкою. Одужання таких пацієнтів може початися через кілька днів або й тижнів.

Однак, у деяких важких і критичних випадках симптоми можуть перерости в гострий респіраторний дистрес-синдром (ARDS). ARDS - це хвороба, яка з'являється, коли в легенях накопичується рідина. Запалення провокує наплив імунних клітин, які повинні атакувати інфекцію. Зазвичай це відбувається в окремих заражених місцях. Але інколи тіло надмірно реагує. Тоді імунні клітини починають вбивати все на своєму шляху включно зі здоровими клітинами. ARDS часто закінчується фатально. В критичних випадках він може призвести до відмови дихальних шляхів, що вимагає активної підтримки життєдіяльності. І це той випадок, коли пацієнти потрапляють у відділ інтенсивної терапії.

Лікування ARDS включає забезпечення додатковим киснем і машинну вентиляцію легень. Мета полягає в тому, щоб наситити кров киснем, оскільки легені не можуть це зробити. Якщо ця терапія не спрацьовує, легені стають надто наповненими рідиною, щоб забезпечувати тіло киснем. Це і є причина більшості смертей від COVID-19.

Читайте такожScience: Південна Корея швидко позбувається коронавірусу, але в чому секрет?

І навіть якщо пацієнт переживає цю фазу, його легені можуть лишитися ураженими назавжди. SARS навіть робить діри у легенях деяких заражених людей, спричиняючи так званий "ефект сотів". Такі ж наслідки спостерігаються і в людей, постраждалих від нового коронавірусу. Більшість досліджень виявили, що люди зазвичай гинуть від COVID-19 за 14-19 днів. А ті, хто одужав, були виписані з лікарень в середньому за 2,5 тижня. Але у більшості критичних випадків одужання може затягнутися на місяці.

Пацієнти навіть на етапі одужання можуть бути заразними. Такі люди повинні співпрацювати зі своїми лікарями й представниками системи охорони здоров'я, щоб визначити, чи не становлять вони більше загрози. На даний момент не існує вакцини проти коронавірусу. Тому найкращий спосіб не захворіти - це не контактувати з вірусом. COVID-19 легко передається від людини до людини, через кашель і нежить. Тож варто частіше мити руки й уникати хворих людей. Також потрібно мити й дезінфікувати поверхні, які використовуються щоденно. До COVID-19 потрібно поставитися серйозно. Але у більшості випадків зараження, люди переживають хворобу. Тож лишайтеся чистими, вдома і не панікуйте.