Імунна система людини, озброєна великим арсеналом проти різних видів збудників захворювань, справді вражає. Віруси еволюціонують, намагаючись обійти й здолати цю оборону. А наш організм у відповідь вчиться розпізнавати й стримувати ці "стелс-тактики" невидимих ворогів.

У випадку COVID-19, ворог - це крихітних шматок генетичного матеріалу, вкритий ліпідною оболонкою і білковою короною. То як наша імунна система може захистити себе проти вірусних інфекцій і як це працює проти COVID-19? Про це на сторінках The Guardian пише дослідник вірусної імунології Університету Бірмінгема Занія Стаматакі.

Читайте такожІмунологи заявили про необхідність приймати сонячні ванни

Відео дня

Вона пояснює, що хворобу COVID-19 провокує вірус, який називають "тяжкий гострий респіраторний синдром коронавірус 2" або SARS-CoV-2. Його вперше виявили у людей близько п'яти місяців тому. Зовнішній шар вірусу вкритий білковими шипами, які нагадують за своїм виглядом корону. За допомогою цих шипів збудник захворювання чіпляється до людських клітин. Автор пояснює, що наукова спільнота швидко вивчає імунітет до COVID-19 і намагається застосувати свої знання про інші респіраторні віруси, щоб спрогнозувати поведінку нового патогену.

"Думайте про вірус як про робота. Він не може відтворювати себе, тож йому потрібні виробничі матеріали: білки, жири і нуклеотиди, - щоб будувати власні копії. Корона дозволяє йому чіплятися до мембрани клітин. Після цього вірус проникає всередину клітини і дістає список інструкції, як збудувати і скласти нові віруси. Цей список, геном вірусу, записаний у нуклеотидах (РНК). Перше завдання вірусу, який проникає в наше тіло, - це завоювати певні клітини, щоб можна було комфортно видалити її оболонку і вставити своє РНК", - пояснює автор.

Опинившись всередині, вірус керує клітиною і використовує її механізми для побудови ще більшої кількості собі подібних, перш ніж імунні клітини виявлять порушника і піднімуть тривогу. Білки антитіл, здатні чіплятися до шипів вірусу і нейтралізувати їхнє приєднання до людських клітин, називаються "нейтралізуючими антитілами". Спровокувати їхнє створення - це часто мета захисної вакцинації.

Читайте такожNewsweek: Чи може біль в очах бути симптомом коронавірусу?

Автор пояснює, що наші заражені клітини йдуть на велику "самопожертву", викликаючи власне самознищення. Вони посилають сигнали про лихо, викликаючи Т-клітини, які швидко виявляють і вбивають їх. Т-клітини цитотоксичні. Вони "професійні вбивці", здатні впізнавати пептидні фрагменти вірусу на поверхні зараженої клітини. Виявивши зараження, вони випускають токсичні ензими, які вбивають інфіковану клітину. Таке "стратегічне мучеництво" організоване імунною системою з метою позбавити вірус можливості скористатися інструментами для самовідтворення. Цей механізм скорочує присутність вірусу в тілі пацієнта. Минає кілька днів, перш ніж Т-клітини поширяться, а антитіла будуть сформовані.

Надію дає те, що клітини пам'яті гарантують блискавичну реакцію на основі попереднього досвіду, якщо доведеться зіштовхнутися з тим же вірусом знову. SARS-CoV-2 - новий для людства. Тому в нас немає захисної імунної пам'яті. Збудувати її можуть допомогти вакцини на основі знешкоджених частин вірусу.

Автор зауважує, що SARS-CoV-2 дуже вправно стрибає з однієї людини на іншу. А в тілі деяких людей йому вдається існувати непомітно зі слабкими симптомами або без них взагалі. Різниця у віці загиблих від COVID-19 вказує на те, що, за виключенням деяких випадків, здорова імунна система зазвичай здатна контролювати інфекцію. Водночас старій чи ослабленій системі важче створити захисний арсенал. Важливо розуміти, що SARS-CoV-2 не може самостійно проникнути в людське тіло. Саме тому уряди наголошують на необхідності мити руки і уникати дотиків до обличчя.

Читайте такожЛікарі порадили, як зміцнити імунітет для захисту від коронавірусу

Відомо, що здорова імунна система здатна знищити інфекцію за пару тижнів. Однак, бракує розуміння, які компоненти її арсеналу беруть в цьому участь. Деякі вакцини працюють над створенням нейтралізуючих антитіл. Інші ж генерують сильну пам'ять Т-клітин. Антитіла зазвичай з'являються в організмі через 3-4 дні після виявлення вірусу. Але чи будуть вони забезпечувати захист від повторного зараження?

"Ми переконані, що антитіла проти інших коронавірусів (SARS, MERS) живуть від одного до трьох років. Але оскільки це новий коронавірус, ми не знаємо точну відповідь на це питання. Департамент охорони здоров'я в Англії наймає 16-20 тисяч добровольців, щоб перевіряти рівень їхніх антитіл раз на місяць впродовж 6-12 місяців. Це потрібно для підтвердження, що створені антитіла проти SARS-CoV-2 живуть довго", - йдеться в статті.

Визначення якості цих антитіл буде важливим для розуміння довгострокового захисту.