REUTERS

Патологоанатоми у деяких частинах США перевантажені. Похоронним бюро в епіцентрах спалаху коронавірусу ледве вдається впоратися зі своєю роботою. А місцеві газети продовжують друкувати цілі сторінки з некрологами.

Здається, COVID-19 вб'є більше людей в США цього року, ніж сезонний грип, - пише New York Times. Але визначення смертельності нового коронавірусу буде ключовим питанням для епідеміологів, які очікують повторення хвиль зараження аж до 2022 року. Поки вірус поширювався по всьому світу в лютому і березні, приблизні розрахунки інфекціоністів щодо кількості смертей серед заражених були дуже жорстокими. Вчені говорили, що помре приблизно 1% пацієнтів. Це в 10 разів вищий рівень, ніж у звичайного грипу.

Читайте такожЗнову стрибок: у світі за добу на коронавірус захворіли 96,6 тисячі осіб

Відео дня

Але неофіційні спостерігачі за перебігом COVID-19, які вирахували рівень смертельності, поділивши загальну кількість смертей на число відомих випадків, говорять, що зараз у світі помирає 6,4% з тих, хто заразився. В Італії рівень смертельності сягає близько 13%, а в США - 4,3%, якщо розглянути офіційні цифри. Навіть у Південній Кореї, де масштабне тестування допомогло стримати епідемію, 2% людей, чиї результати були позитивними, померли від вірусу. Ці неофіційні рівні смертельності, схоже, відрізняються в різних регіонах і країнах. Приміром, німецький рівень складає десяту частину від італійського, а в Лос-Анджелесі він на половину менший, ніж в Нью-Йорку. В межах США Мічіган з показником на рівні 7% серед лідерів, а Вайомінг, який зафіксував перші смерті від коронавірусу лише цього тижня, має найнижчий рівень смертельності - 0,7%.

Вірусологи кажуть, що немає жодних доказів, які б вказували на мутацію вірусу SARS-CoV-2. Тому немає причин, чому б він міг стати раптом більш агресивним в якійсь частині світу. Тому виникає питання, чому в різних країнах настільки відрізняється кількість смертей.

Визначити точний рівень смертельності особливо складно в розпал пандемії, коли цифри неточні. Кількість смертей, приміром, легко порахувати. Але кількість заражених - ні. Через це, за словами епідеміологів, рівень смертельності майже напевне перебільшується. Експерти в сфері охорони здоров'я вважають, що на кожен виявлений випадок зараження в певних громадах є ще 5-10 випадків, які не виявили. І таких може бути й більше. Крім того, смерті відстають від зараження. Тисячі людей, які померли від коронавірусу цього тижня в США, заразилися приблизно місяць тому. Тож зі скороченням нових випадків зараження в епіцентрах хвороби, таких як Нью-Йорк, кількість смертей майже напевне буде зростати.

Читайте такожThe Guardian: Вчені з'ясували, чому коронавірус такий заразний

"Щоб вирахувати рівень смертельності, потрібно знати, як багато людей заразилося і померло від хвороби. Ми знаємо, скільки людей помирають, але не знаємо, скільки в нас заражених", - сказав професор Алі Мокдад.

Насправді, навіть цифра загиблих досить неточна. Адже випадки тих, хто помер вдома, часто не фіксуються. В Нью-Йорку підрахунок смертей зріс більш ніж на 3700 у середу тому, що чиновники включили тих людей, кому ніколи не проводили тест. І які, швидше за все, померли саме від COVID-19.

Цікавим було дослідження епідеміологів щодо рівня смертельності на круїзному кораблі Diamond Princess, який став своєрідним природним експериментом. На борту судна були ізольовані 3711 пасажирів і членів екіпажу, які заразилися коронавірусом. В Лондонській школі гігієни і тропічної медицини підрахували, що рівень смертельності на борту корабля становив всього 2,6%. Однак, після включення тих, хто заразився, але не страждав від жодних симптомів, цей показник скоротився до 1,3%. Втім, оцінка ізольованої ситуації на борту круїзного корабля нерелевантна для більш динамічних ситуацій в містах.