newsru.co.il

Мартін Монті (Martin Monti) і його колеги змогли «перезапустити» головний мозок 25-річного пацієнта, який перебував у стані коми, впливаючи на нього ультразвуковими хвилями, повідомляє Мedicaldaily.com. Це вплинуло на роботу таламуса – ділянки головного мозку, що відповідає за переробку інформації.

Читайте такожВчені встановили, як відновити рухові функції після ушкодження мозку

Мартін Монті пояснює, що раніше для того, щоб нейрони знову запрацювали, лікарям доводилося проводити складну і досить небезпечну процедуру – глибоку стимуляцію мозку, в ході якої в таламус імплантували електроди. Підхід, запропонований дослідниками з Каліфорнії, не передбачає проведення операції і є неінвазивним.

Відео дня

У ході проведення процедури вчені використовували спрямовану ультразвукову пульсацію низької інтенсивності – такий підхід застосовувався для лікування хворих з важкими травмами головного мозку вперше.

Процедура виявилася дійсно ефективною. Через три дні після її проведення, молодий чоловік, який до цього перебував у комі і демонстрував лише мінімальні ознаки свідомості та розуміння мови, повністю прийшов у себе і почав розуміти все, що йому кажуть. Зараз він може відповідати на питання «так» і «ні», киваючи головою.

Читайте такожНейробіологи назвали головну небезпеку електростимуляції мозку

Лікарі, втім, відзначають, що процедуру треба ще випробувати і на інших пацієнтах, щоб підтвердити її ефективність.

Пошуком способу виведення пацієнтів із коми займається не одна група вчених. Нещодавно стало відомо про те, що прокинулася 22-річна дівчина, яка була у стані коми 16 років. Це стало можливим завдяки спільній роботі польських і японських учених – пацієнтці імплантували електроди в шийний відділ хребта. Такі стимулятори ЦНС були встановлені 6 пацієнтам, які перебувають в комі, ще в травні 2016 року. Двоє з них вже прокинулися.