На Сонці найближчим часом можуть утворитися чотири магнітні полюси, що може викликати тимчасове похолодання на Землі. З таким прогнозом, як повідомляє в понеділок токійська преса, виступили японська Національна обсерваторія та Інститут природничих наук.Вони ґрунтуються на тривалих спостереженнях, які веде за Сонцем супутник "Хіноде" ("Схід"), передає ИТАР-ТАСС.

Річ у тім, що зазвичай магнітні полюси на Сонці міняються місцями що 11 років і, як правило, збігаються при цьому з полюсами географічними.

Черговий поворот очікувався в травні 2013 року. Однак, судячи з усього, цього разу на північному полюсі Сонця зміна мінуса на плюс відбудеться раніше - вже нинішнього травня.

Відео дня

Цілком можливо, що південний полюс потім також змінить свій знак на негативний. Проте якийсь час обидва географічних полюси Сонця будуть "позитивними".

На думку експертів, як результат у районі екватора там утворюються два тимчасових негативних магнітних полюси.

Такі явища на Сонці відбувалися і раніше - наприклад, в XVII-XVIII століттях. Тоді це збіглося з істотним похолоданням на Землі.

Японські фахівці вважають, що і нинішня поява чотирьох магнітних полюсів на Сонці викличе тимчасове припинення неухильного потепління клімату на нашій планеті.

А ось російські науковці припускають, що новий "малий льодовиковий період" може настати 2014 року. Науковці вважають, що новий льодовиковий період триватиме щонайменше 200 років.

Водночас згідно з дослідженням Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), людству залишилося лише п`ять років для того, щоб запобігти глобальній зміні клімату, пов`язаній з екстремальними погодними явищами.