Ілюстрація / REUTERS

Друга хвиля пандемії коронавірусу почнеться з вірогідністю 97%, якщо скасувати всі заходи карантину впродовж двох тижнів з того дня, коли не буде зафіксовано жодного нового випадку.

Такого висновку, як пише Newsweek, дійшли автори дослідження, проведеного в місті Ухань. Саме там і почалася нинішня пандемія COVID-19. За таких умов спалах зараження відбудеться через 34 дні після скасування всіх заходів контролю. Якщо ж певні обмеження все ж будуть збережені, ризик скорочується до 32%. А наступ хвороби варто очікувати впродовж 42 днів. Вчений Сіндзі Хао з Університету технологій і наук Гуажон опублікував висновки свого дослідження в журналі Nature.

Читайте такожНаразі у світі проходять клінічні випробування двох десятків вакцин від коронавірусу – ВООЗ

Відео дня

Його команда використала дані з міста Ухань, щоб створити модель для дослідження динаміки пандемії COVID-19 з першого січня до восьмого березня. Дані також включали інформацію про 32,5 тисяч лабораторно підтверджених випадків зараження коронавірусом з 8 грудня 2019 року до 8 березня 2020-го. Вчені розділили цей період на п'ять відрізків, відповідно до певних подій й дій влади, які вплинули на поширення хвороби. Модель також враховувала різні фактори включно з поширенням вірусу людей, у яких не було жодних симптомів, рівнем заразності вірусу й свободи пересування людей.

23 січня влада закрила місто Ухань, заборонивши в'їзд і виїзд, зібрання людей. А мешканцям з м'якими симптомами наказали лишатися вдома під карантином. До 2 лютого всі жителі Уханя були змушені сидіти вдома. А люди, у яких виявили коронавірус, а також всі, з ким вони контактували, були ізольовані. З 17 до 19 лютого спеціальні працівники ходили від дверей до дверей й перевіряли людей на наявність симптомів.

Читайте такожКоронавірус: названо симптоми, які відчувають після одужання 87% людей

Вчені дійшли висновку, що приблизно 87% випадків зараження в березні все ж відбулися непомітно. Цілком можливо, це відбулося тому, що у заражених не було жодних симптомів, або ж були, але м'які. Дослідження також виявило, що спалах можна контролювати, якщо дотримуватися запобіжних заходів, зокрема, носити маски, дотримуватися соціального дистанціювання і відправляти в карантин людей, які контактували з хворими. Тотальні заходи боротьби з хворобою в Ухані скоротили загальний рівень зараження в місті на 96% до 8 березня.