Маски зі спеціальними фільтрами можуть бути не дуже ефективними у боротьбі з COVID-19 / REUTERS

Останнім часом з'явилися страхи, що коронавірус здатен "дурити" людську імунну систему і "зникати з радарів". Хвороба нібито проходить, тести стають негативними. Але потім COVID-19 знову повертається.

Але, за словами професора Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health Ендрю Пекоша, такі страхи зараз безпідставні. І вчені взагалі не можуть сказати, наскільки часто люди заражають повторно коронавірусом.

Читайте такожNew York Times: Вчені помітили ознаки довговічності імунітету до COVID-19

Відео дня

"Ми знаємо, що організм людей може відображати РНК вірусу. Це означає, що у пацієнтів досить довго можуть зберігатися позитивні результати тестів на основі ядерних кислот. Тому досить важко відрізнити такі випадки від тих, хто був заражений, потім позбувся інфекції і повторно заразився від іншого джерела. Тому в цьому полі ще багато належить зробити. Це дуже важлива тема. І багато лабораторій по всьому світі тримають руку на пульсі", - пояснив Пекош в ефірі Bloomberg.

Журналісти видання також запитали вченого, чи можна заразитися коронавірусом через їжу. У відповідь Пекош наголосив, що головний маршрут передачі інфекції пролягає все ж таки через дихальні шляхи.

"Всі дані, які в нас є зараз, насправді говорять, що головний метод передачі інфекції - респіраторний, тобто через крапельки, які ми видихаємо, коли, наприклад, розмовляємо. І саме тому маски й соціальне дистанціювння так ефективно можуть стримати поширення коронавірусу. Зараження через різні поверхні й їжу не грає в даному випадку таку ж велику роль у поширенні, як це відбувається з іншими вірусами", - пояснив вчений.

Він навів приклад передачі ротавірусу через продукти харчування. В його випадку серед симптомів може бути діарея. Однак, у випадку COVID-19 цей маршрут зараження не став джерелом інфекції, яке посилює пандемію.

Читайте такожУ світі зафіксували понад 21,5 мільйона випадків коронавірусу

Пекош також пояснив, які маски краще носити, щоб запобігти поширенню коронавірусу.

"Ви може бачили, що деякі люди носять маски, в яких є невеликі пристрої збоку. Але з певної точки зору, вони не найкращі для зупинки поширення коронавірусу. Ці пристрої добре фільтрують повітря, яке ви вдихаєте, але зовсім не фільтрують те, що ви видихаєте. Але потрібно зрозуміти, що ви одягаєте маску більше для того, щоб запобігти поширенню вірусу, якщо у вас хвороба проходить без симптомів, а не щоб захистити себе від інших. Тож ці маски з фільтрами не зупиняють заражені коронавірусом крапельки, які ви видихаєте", - сказав вчений.

Він порадив за можливості використовувати маски іншого типу.

Яка ситуація з коронавірусом 17 серпня?