Імунітет до коронавірусу може бути довготривалим / REUTERS

Нові дослідження вказують на те, що клітини людської імунної системи зберігають інформацію про нових коронавірус. Тож у майбутньому вони здатні знову відбити атаку інфекції.

Імунна система "запам'ятовує" різні збудники захворювань не однаково добре. Але, схоже, наше тіло здатне серйозно дослідити новий коронавірус, - пише New York Times.

Читайте такожNew York Times: Вчені знайшли причини появи смертельних випадків COVID-19

Відео дня

Вчені, які стежили за імунною реакцією на інфекцію, тепер почали фіксували обнадійливі ознаки появи довготривалого захисту. І він виникає навіть у людей, які пережили COVID-19 навіть у м'якій формі. Антитіла проти хвороби, а також імунні B- і Т-клітини, здатні розпізнати інфекцію, зберігаються в організмі навіть через місяці після завершення хвороби. Це нагадує те, як людське тіло бореться з іншими вірусами.

"Все працює саме так, як і має", - сказав імунолог з Університету Арізони Діпта Бхаттачарія, автор одного з нових досліджень, яке ще не пройшло фахову перевірку.

Поки вчені не можуть перебачити, як довго захист від коронавірусу буде зберігатися. Однак, багато експертів вважають нові дані причиною для оптимізму.

Читайте такожScience: Вчені з'ясували, як часто потрібно робити тести на COVID-19 для скасування карантину

Оскільки вони вказують на те, що клітини, покликані досліджувати збудників захворювань, насправді виконують свою роботу добре. Тож в організму повинні бути хороші шанси відбити атаку коронавірусу при повторному зараженні. При цьому, це повинно відбутися швидше й ефективніше, ніж першого разу.

"Це саме те, на що ми всі сподіваємося. Всі необхідні умови для повної захисної імунної реакції на своєму місці"", - сказала Маріон Пеппер, імунолог з Університету Вашингтона й автор іншого дослідження, яке наразі проходить перевірку перед публікацією в журналі Nature.

Доктор Пепер додала, що захист від повторного зараження не можна підтвердити остаточно, поки не з'являться докази, що люди, які заразилися вдруге, справді лишилися здоровими. Але нові висновки дозволяють розвіяти занепокоєння щодо здатності вірусу дурити імунну систему, не лишаючи у її клітин "пам'яті" про себе. Якби так відбувалося, люди могли б лишатися уразливими до повторних ударів хвороби.

Читайте такожNewsweek: Швеція без карантину так і не досягла колективного імунітетуВчені досі не зафіксували однозначні докази, які б доводили можливість повторного зараження коронавірусом. Адже пандемія триває ще не так довго. Втім, на думку доктора Пеппер, перспектива появи так званої імунної пам'яті про хворобу може пояснити, чому досі не вдалося найти докази повторного зараження.

New York Times пише, що кілька досліджень включно з тим, яке провели команди доктора Бхаттачарії і доктора Пеппер, виявили готові до боротьби з коронавірусом антитіла у крові вже одужалих людей. Вони зберігалися на низькому рівні навіть через кілька місяців після одужання.

"Кількість антитіл падає, але вони зберігаються на досить стабільному низькому рівні, який спостерігається через три місяці після початку симптомів. Реакція має цілком довготривалий вигляд", - сказав доктор Бхаттачарія.

Як перевіритися на коронавірус?