Коронавірус в Італії міг циркулювати у країні ще раніше, ніж вважалося до цього / фото REUTERS

Коронавірус SARS-Cov-2 поширювався в Італії ще з вересня 2019 року.

Про це вчені Національного інституту раку (INT) в Мілані повідомили у статті наукового журналу Tumori Journal, передає DW із посиланням на Reuters.

Так, за даними італійських дослідників, антитіла до коронавірусу виявили в 11,6% із 959 здорових добровольців, які пройшли скринінгове дослідження на рак легенів між вереснем 2019-го та березнем 2020 року. При цьому перший офіційний випадок зараження COVID-19 в Італії виявили лише 21 лютого 2020 року поблизу Мілана.

Відео дня

Читайте такожВ Італії вводять комендантську годину через коронавірус

Подальший специфічний тест на наявність антитіл до коронавірусу провели співробітники Сієнського університету в Італії. Вони зробили його для цього ж дослідження "Несподіване виявлення антитіл до SARS-CoV-2 в допандемічний період в Італії".

Тест виявив чотирьох осіб, у яких знайшли антитіла до коронавірусу. Ці випадки датовані першим тижнем жовтня, відповідно, люди інфікувалися ним ще у вересні, пояснив співавтор дослідження Джованні Аполоне.

"Це головне відкриття: люди, які не мали симптомів, не тільки мали позитивні результати серологічних тестів (показують наявність у крові антитіл. - ред.), але також мали антитіла, здатні вбити вірус", - сказав Аполоне.

За його словами, це означає, що новий коронавірус може циркулювати серед населення довго і з низьким рівнем летальності не тому, що він зникає, а лише для того, аби кількість заражень ним знову різко зросла.

За словами італійських дослідників, у березні вони повідомляли про більшу, ніж зазвичай, кількість випадків важкої пневмонії та грипу в Ломбардії в останньому кварталі 2019 року. На їхнє переконання, це може бути свідченням того, що новий коронавірус міг циркулювати у країні ще раніше, ніж вважалося до цього.

Коронавірус у світі: новини