Ілюстрація REUTERS

Коронавірус провокує сильну імунну реакцію у більшості людей. Але нещодавно кілька досліджень спостерігали скорочення кількості антитіл у людей, які одужали від COVID-19. При чому це відбувалося за лічені місяці після інфекції.

Це відкриття дало поштовх для різних припущень, що імунітет до вірусу триватиме не довго. А отже всі надії на порятунок через розробку вакцини могли виявитися марними. Але, як пише Scientific American, багато вчені кажуть, що такі страхи перебільшені.

18 червня в журналі Nature Medicine було опубліковане дослідження, проведене із залученням невеликої групи пацієнтів у Китаї. Воно показало, що у людей, у яких COVID-19 пройшов з симптомами чи без них, рівень антитіл під час одужання падав. А у 40% пацієнтів без симптомів їх взагалі було неможливо виявити. Результати іншого дослідження, проведеного в Англії, яке було опубліковане в мережі в середині червня, теж виявило значне падіння кількості антитіл через кілька місяців після зараження.

Відео дня

Читайте такожЕксперти наполягають, що в умовах пандемії COVID-19 з осені варто вакцинуватися від грипу

Крім того, у людей, в яких COVID-19 пройшов у м'якшій формі, антитіл було значно менше. А нещодавно ще одне дослідження, результати якого були опубліковані 21 липня в журналі New England Journal of Medicine, виявило "швидкий занепад" антитіл у людей, які перехворіли COVID-19 у м'якій формі.

Всі ці результати можуть здаватися однаково похмурими. Але кілька експертів пояснили Scientific American, що скорочення антитіл не було таким страшним, як його спочатку описували. А певне зменшення їхньої кількості цілком нормальне й очікуване. До того ж антитіла - лише один зі шматочків пазлу імунітету. Докази, зібрані під час дослідження інших вірусів, а також SARS-CoV-2 в тілі тварин, дають причини для оптимізму. Видання пише, що така оцінка ситуації, звісно, заспокоює розробників вакцин в той час, коли деякі з них перейшли до широкомасштабних клінічних випробувань. Однак, лише тривалі дослідження із залученням людей, які заразилися новим коронавірусом, покаже, чи дають антитіла захист на довго.

Людська імунна система складається з двох частин: вродженої й набутої. Перша з них відповідає за загальну реакцію на вторгнення патогена за лічені години після зараження. Натомість набута імунна система "влаштовує" ціленаправлену атаку проти конкретного збудника хвороби.

Читайте такожСША увійшли в нову фазу епідемії COVID-19 – медексперт Білого дому

І розвиток цієї атаки може тривати тижнями і місяцями. Набута імунна система складається з трьох складових: антитіл, B-клітин і T-клітин. Разом вони виявляють і відбивають проникнення патогена, а також можуть зберігати пам'ять про нього на випадок зараження в минулому. Вакцинація діє схожим чином, створюючи фальшиву "пам'ять" про атаку інфекції.

Деякі антитіла називають "нейтралізуючими". Вони можуть чіплятися до конкретних частин патогена і деактивувати його. Вчені припускають, що присутність цих антитіл в тілі пацієнта, який хворів на COVID-19, може бути ключовим сигналом про імунітет.

Нещодавні дослідження про скорочення кількості антитіл в організмі тих, хто одужав, стали причиною появи страшних заголовків, які проголошували, що будь-який імунітет до COVID-19 може бути короткостроковим.

В дослідженні, опублікованому в The New England Journal of Medicine, професор медицини й голова кафедри інфекційних захворювань Медичної школи Девіда Геффена в Каліфорнійському університеті Отто Янг разом з колегами оцінили рівень антитіл в організмах 34 пацієнтів. Більшість з них перехворіли COVID-19 у м'якій формі. 

"Ми побачили, що кількість антитіл проти вірусу скорочувалася дуже різко, приблизно на половину за кожні 36 днів", - сказав Янг.

Читайте такожЩеплення від COVID-19 доведеться робити щорічно - інфекціоніст

Він додав кілька застережень: вчені не знають, чи антитіла захищають від зараження SARS-CoV-2, хоча це цілком можливо припустити. Також вони не знають напевне, наскільки сильний захист дають ці антитіла. До того ж, Янг застеріг: впевненості в тому, що був проведений підрахунок потрібного типу антитіл теж немає. Разом з тим, він сказав, що "скорочення відбувається на диво швидко".

Інші вчені не вважають, що це скорочення таке вже страшне. Натомість вони вказали, що темп цілком відповідає передбачуваному і такому, який спостерігався при вивченні інших вірусів. Коментуючи дослідження, опубліковане в The New England Journal of Medicine, професор мікробіології Флоріан Краммер з Медичної школи Ікана в Маунт-Сінай, Нью-Йорк, зауважив: "Я не побачив швидкого занепаду в цьому випадку". Використовуючи аналіз власної розробки, вчений разом з колегою Анею Вейнберг провів дослідження, яке виявило помірне скорочення кількості антитіл. А в деяких випадках у людей ставало навіть більше таких захисних клітин, хоча спочатку їх було менше.

"Якщо чесно, то це й не повинно дивувати. Адже ви більше не хворі", - прокоментувала Вейнберг скорочення кількості антитіл.

Читайте такожNew York Times: У США почали проводити пересадки обох легень пацієнтам з COVID-19

Щойно людина перемагає інфекцію, можна цілком закономірно очікувати, що рівень захисних клітин буде меншим. При повторному зараженні. B-клітини можуть підвищити знову їхню кількість, - пояснила Вейнберг. Або ж пониженого, базового рівня й так вистачить, щоб захистити тіло від хвороби.

"Чого ми не хотіли б побачити, то це повного зникнення антитіл. По-правді, це було би дуже неочікувано", - сказала Вейнберг. Але факт скорочення кількості захисних клітин, за її словами, цілком нормальний. Вірусний імунолог Заніа Стаматакі погоджується з нею.

"Дані про скорочення антитіл - це не щось страшне. Ми спостерігаємо незначне падіння, що цілком очікувано. Не думаю, що тут відбувається справді швидкий занепад, як люди говорять", - сказала вона.

Читайте такожNewsweek: У більшості одужалих від COVID-19 пацієнтів знайшли ушкодження серця

Разом з тим, Стаматакі й інші вчені застерігають, що наразі не відомо, як будь-який рівень антитіл може захистити від повторного зараження коронавірусом.

"Той факт, що ми фіксуємо антитіла в тілі пацієнтів, які були заражені коронавірусом, не означає, що вони захищені. Це означає, що вони можуть розпізнати вірус. А їхня імунна система може правильно відреагувати у майбутньому", - пояснила вона.

Дослідники досі не знають, який рівень антитіл якого типу справді буде здатен зупинити повторне зараження через 6-7 місяців після першого випадку.  

"Але скоро ми це дізнаємося", - сказала вона.