Заборона одного виду цигарок врятує понад 650 тисяч життів лише в США / фото REUTERS

Через свій охолоджуючий ароматизатор, який зменшує різкість тютюнового диму і пригнічує кашель, ментолові сигарети мають попит у курців. У зв'язку з цим виникає небезпечна ілюзія, що сигарети з ментолом безпечніші, ніж звичайні.

Як пише BMJ, минулого року Американська академія педіатрії США звернулася в Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) з вимогою заборонити ментолові сигарети через те, що вони мають підвищений попит у дітей та підлітків.

У FDA повідомили, що це зможуть реалізувати, але лише в тому випадку, якщо ефективність заборони буде науково підтверджена.

Відео дня

Читайте такожУчені назвали найбільш смертоносний вид куріння

Аби надати ці докази, науковці Мічиганського університету створили імітаційну модель сучасних тенденцій в споживанні різних видів сигарет. Вони розробили гіпотетичний сценарій заборони ментолових сигарет починаючи з 2021 року, ґрунтуючись на експертній оцінці потенційного впливу куріння на здоров'я населення. Потім дослідники порівняли різницю між смертністю і сукупним числом втрачених років життя до 2060 року в разі запровадження заборони і у випадку її відсутності.

У результаті експерти виявили, що відмова від виробництва ментолових сигарет призведе до зниження рівня куріння в США на 15% вже до 2026 року. Кількість смертей серед курців знизиться приблизно на 5%, а кількість втрачених років – на 8,8%. Протягом 40 років за допомогою заборони на ментолові сигарети врятують не менше 650 тисяч життів американців.

"Результати свідчать, що заборона на ментол буде сприяти відмові від куріння, або переходу до більш безпечних продуктів", – зазначили науковці.

Вас також можуть зацікавити новини