Вакцина проти коронавірусу компанії AstraZeneca / фото REUTERS

За тиждень після припинення процесу тест-вакцинації препаратом Oxford/AstraZeneca влада Південно-Африканської республіки попросила Інститут сироватки Індії забрати назад поставлені на початку лютого 1 млн доз.

Про це повідомляє "LIGA.net" з посиланням на "The Economic Times".

Читайте такожУ ВООЗ рекомендували перехворілим на коронавірус зробити щеплення

Наголошується, що прохання Міністерства охорони здоров'я країни пов'язане з тим, що клінічні випробування вакцини в Південно-Африканській республіці показали: вона забезпечує незначний захист від легкої та середньої тяжкості перебігу COVID-19, викликаного місцевим мутантним варіантом коронавірусу.

Ця партія вакцини прибула в ПАР кілька днів тому. Ще півмільйона доз повинні прибути з дня на день.

Тиждень тому ПАР призупинила розгортання вакцинації проти коронавірусу препаратом від компанії AstraZeneca у зв'язку з дослідженням університету Вітватерсранда. Первинні дані показали знижену ефективність вакцини AstraZeneca проти південноафриканського варіанту коронавірусу (B.1.351) в порівнянні з більш ранніми штамами.

Коментаря AstraZeneca і SII на цю інформацію, як і влади ПАР, поки немає.

Зараз влада країни з 55 млн населення роблять ставку на вакцинацію груп ризику, в першу чергу медиків, вакциною від Johnson&Johnson.

Вакцинація проти коронавірусу: що відомо

  • Всесвітня організація охорони здоров'я 15 лютого схвалила вакцину Oxford/AstraZeneca для екстреного використання.
  • ВООЗ закликає країни щеплюватися в тому числі і цим препаратом, незалежно від того, який варіант коронавірусу поширений у регіоні. Ідея в тому, що навіть там, де вакцина не вбереже від симптоматичного COVID, вона, ймовірно, врятує від смерті і/або важкого перебігу хвороби.
  • Україна також замовляла вакцину AstraZeneca. Ця вакцина заснована на аденовірусному векторі, невибаглива в транспортуванні і зберіганні, на відміну від РНК-вакцин Moderna і Pfizer-BNT, і відносно дешева.
  • Тим часом, поява мутацій в S-білку коронавірусу в деяких регіонах, на зразок ПАР і Бразилії, поставила під питання її ефективність і ефективність інших вакцин без доопрацювання їх первинного дизайну.
  • Інститут сироватки Індії – один із основних постачальників вакцини Oxford/AstraZeneca. Це найбільший у світі виробник вакцин взагалі.