Оксфордська вакцина може зіграти ключову роль в завершенні пандемії / фото REUTERS

Вакцина, розроблена британсько-шведським фармакологічним гігантом AstraZeneca спільно з Оксфордським університетом, менш ефективна, ніж два інших потенційних препарати. Але саме вона може бути ключем до приборкання пандемії коронавірусу. 

Зокрема, вона може допомогти побороти хворобу в країнах з малими й середніми доходами, - пише Newsweek. Видання нагадує, що в понеділок AstraZeneca і Оксфордський університет зробили оголошення про проміжні дані третьої фази клінічних випробувань своєї вакцини від коронавірусу. Вони показали, що препарат "ефективно не допускає початку COVID-19 і забезпечує високий рівень захисту".  

Наскільки ефективна кожна з вакцин?

Читайте такожЄС закупить 160 мільйонів доз американської вакцини Moderna проти коронавірусуNewsweek нагадує, що до оголошення AstraZeneca і Оксфорду за останній місяць були повідомлення й про успіхи інших розробників. Зокрема, компанії Pfizer і Moderna стверджували, що ефективність їхніх розробок становить 95%. А російський Науково-дослідний інститут епідеміології й мікробіології імені Гамалеї теж заявляв, що його препарат теж має ефективність на рівні 92%.

Відео дня

AstraZeneca і Оксфордський університет проводили випробування двох різних режимів дозування під час свого дослідження. Одна група добровольців отримала половину дози спочатку, а потім повну дозу. Іншій же ввели двічі повноцінну дозу.

У випадку другої групи була зафіксована ефективність вакцини на рівні 62%. Тим часом, цей показник у першої сягав 90%. Поєднавши дані обох дозувань, розробники вирішили, що їхня вакцина ефективна на рівні 70,4%. Хоча для остаточних висновків потрібно дочекатися завершення клінічних досліджень. Тільки тоді можна буде сказати напевне, наскільки препарат ефективний.

Але попри очевидно нижчі цифри у порівнянні з іншими лідерами перегонів вакцин, у наукових колах схвально сприйняли оголошення  AstraZeneca і Оксфордського університету. Оскільки їхня розробка легко здолає мінімальний поріг ефективності на рівні 50%, якого потрібно досягти для затвердження урядовими організаціями.

Читайте такожNature: Імунітет до коронавірусу може зберігатися більш ніж піврокуНа додачу, препарат AstraZeneca і Оксфорду має деякі ключові переваги над конкурентами. Він значно дешевший і його легше транспортувати.

Які переваги у вакцини від AstraZeneca і Оксфорду?

Розробники стверджують, що їхній препарат також скорочує передачу коронавірусу окрім того, що запобігає початку захворювання на COVID-19. Хоча це ще потрібно підтвердити. Більшість експертів вважають, що якщо вакцина запобігає початку хвороби, вона так чи інакше зменшує й передачу самої інфекції.

Вчені вважають, що наявність кількох безпечних й ефективних вакцин - це ключ до приборкання пандемії коронавірусу. Але переваги оксфордської вакцини можуть призвести до її більшого поширення, попри трохи меншу ефективність.

"У нас є вакцина для всього світу. Вона ефективна й не допускає госпіталізацію. ЇЇ можна зберігати при температурах звичайних холодильників і поширювати через звичну систему дистрибуції", - пояснив головний розробник вакцин професор Оксфордського університету Ендрю Поллард.

На думку доктора Коліна Баттера з Університету Лінкольна у Великій Британії, оксфордська вакцина дає "чіткий вихід з пандемії" й має перевагу над розробками Pfizer і Moderna.

"Перш за все, їй потрібна звичайна холодна мережа зберігання, яку використовують для багатьох інших продуктів у хірургічних відділеннях і аптеках по всій країні", - сказав Баттер.

Натомість розробки Pfizer і Moderna потребують ультра-холодних умов, що ускладнює їхнє транспортування й зберігання.

"По-друге, хоч розробники не повідомили про кількість наразі доступних доз, скорочення самої дози зменшує реальну потребу в речовині. І, нарешті, дослідження дали докази, що вакцина запобігає не лише захворюванню, а й зупиняє передачу вірусу. Це дає можливість досягти колективного імунітету", - додав вчений.

Читайте такожУ США анонсували старт вакцинації проти COVID-19 і назвали умовуПрофесор Стівен Еванс з Лондонської школи гігієни й тропічної медицини сказав, що можливість зберігати вакцину в звичайних холодильниках дуже зручна для заможних країн. Але це надзвичайна перевага для країн з низькими доходами.

Які країни отримають оксфордську вакцину перші?

У компанії AstraZeneca заявили, що будуть постачати свою розробку в усі країни на недохідній основі аж до закінчення пандемії COVID-19. Для країн, що розвиваються, цей ціновий режим буде постійним. У фармакологічній компанії кажуть, що щеплення буде коштувати 3-4 долари за одну дозу. І це значно менше, ніж коштують вакцини Pfizer і Modrna, створені на основі матричної РНК.

Вакцина від коронавірусу: що збирається отримати Україна?

  • За даними ВООЗ, загалом у світі проводиться близько 700 випробувань вакцини від COVID-19.
  • Україна є учасником глобальної ініціативи ВООЗ щодо рівного доступу до майбутньої вакцини від коронавірусної хвороби.
  • 16 жовтня заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко інформував, що Україна планує отримати вакцину від коронавірусу компаній AstraZeneca або Novavax після їх реєстрації виробниками та перекваліфікації ВООЗ.