Ілюстрація / REUTERS

Кіберполіція викрила чоловіка, який викрав електронні кошти з криптогаманців на суму понад 720 тис. грн.

Як повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України, 35-річний мешканець Київщини здійснював технічну підтримку британської біржі з онлайн обміну криптовалют.

Маючи доступ, зловмисник скористався своїм становищем та викрав кошти з Bitcoin- та різноманітних Altcoin-рахунків клієнтів. Таким чином за декілька місяців йому вдалося заробити понад 720 тис. грн.

Відео дня

Заволодіння криптовалютою клієнтів відбувалося в декілька етапів. Спочатку зловмисник підбирав облікові записи клієнтів криптобіржі, які протягом тривалого часу не відвідували свої акаунти та на яких не було встановлено багатофакторної автентифікації. Після цього він здійснював підміну резервних електронних скриньок або самостійно додавав такі скриньки до облікових записів, де резервні адреси не були зазначені. Це надавало можливість останньому пізніше відновлювати паролі доступу до гаманців та ініціювати списання електронних коштів.

Читайте такожУ Кропивницькому викрили хакера, що спустошував рахунки на криптобіржах

Конвертація та виведення коштів відбувалося через онлайн-обмінники.

На даний час встановлена сума збитків, що в еквіваленті становить понад 720 тис. грн.

Отримані від злочинної діяльності кошти молодик витрачав на участь в азартних іграх на віртуальних симуляторах ігрових автоматів.

Під час досудового розслідування правоохоронці задокументували злочинну діяльність підозрюваного. Виявлено речові докази, зокрема цифрові, які підтверджують його протиправний умисел та діяння.

За попередньою кваліфікацією, чоловік підозрюється у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 361 Кримінального кодексу України (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку).

Водночас, працівники кіберполіції перевіряють законність діяльності на території України ряду інших онлайн-обмінників, через які проводилася конвертація та виведення викрадених коштів. Також тривають заходи зі встановлення всіх потерпілих.