Наступне судове засідання заплановане на 22 квітня / Фото: prm.ua

У Житомирі суд сьогодні відмовив у задоволенні клопотання сторони захисту щодо пом'якшення запобіжного заходу блогеру Василю Муравицькому, якого підозрюють у вчиненні державної зради.

Читайте такожПрокуратура встановила дані понад 20 тисяч кримських правоохоронців, підозрюваних у держзраді

Як повідомили в Корольовському районному суді Житомира, де слухається справа блогера, адвокат наполягала, щоб Муравицький перебував під домашнім арештом не цілодобово, а лише з 23.00 до 06.00.

Відео дня

У суді додали, що під час засідання прокуратура продовжила надавати докази вини блогера.

Так, зокрема, прокурор представив переписку журналіста щодо його гонорарів та ймовірності організації мітингів, докази долучено до матеріалів справи.

Наступне судове засідання заплановане на 22 квітня.

Як повідомляв УНІАН, Муравицького підозрюють в тому, що за вказівкою російських кураторів він готував та поширював антиукраїнські матеріали. За даними правоохоронців, у своїх матеріалах блогер обґрунтовував законність зміни меж території і державного кордону України, «справедливість» анексії Росією Криму, створення терористичних псевдодержавних утворень на сході України, аргументував необхідність незаконного приєднання окремих регіонів України до інших держав, поширював інформацію щодо збору коштів та матеріального забезпечення терористів «ЛНР» та «ДНР». Замовлені матеріали публікувалися на шести сайтах, що адмініструвалися з Росії та окупованих територій.

За даними слідства, теми для статей він зазвичай отримував поштою або через месенджер, також обирав тематику й сам.

Під час обшуків у Муравицького знайшли комп’ютери з доказами листування з кураторами та підготовки антиукраїнських статей. Також вилучили копії укладених із державними інформагентствами Росії угод на підготовку замовних публікацій, акти прийому-передачі робіт за обумовлений гонорар та банківські картки, на які перераховувалися гроші.

Блогеру інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії) та ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

2 серпня 2017 року суд заарештував Муравицького без права внесення застави, 24 жовтня розпочався розгляд його справи в Корольовському райсуді Житомира.

27 червня 2018 року суд відпустив блогера під домашній арешт.

5 березня 2019 року блогеру вчергове продовжено запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту на 60 днів, до 3 травня.