Частина Волині може піти під воду через бобрів / фото flickr.com/elstadranch

На Волині десятки населених пунктів опинилися під загрозою підтоплення через велику кількість бобрів.

Так, у дамбах Любешівського району гризуни риють нори та перекривають деревами меліоративні канали, повідомляє "5 канал".

Проводити там ліцензований відстріл тварин заборонено, бо вони є частиною природного заповідника "Прип'ять-Стохід".

Відео дня

Керівник Любешівського водгоспу Віктор Крисько розповів, що бобри риють нори під дамбами і деревами перекривають меліоративні канали. Через це рівень води піднімається.

"Збільшується вірогідність того, що буде пошкоджена дамба. Як стається прорив, то треба вкинути 200-300-400-500 мішків. Також вони багато дороги зараз руйнують", - розповів він.

Читайте такожУ Києві врятували бобра, який втрапив у пастку браконьєрів (фото)

За його словами, одна з таких доріг, яка проходить через дамбу, майже вся зруйнована бобрами. Цей автошлях прокладений між райцентром Любешів та селом Заріка.

Тільки у в Любешівському районі - близько 150 кілометрів дамб. Щоб уберегти захисні гідроспоруди від пошкоджень, фахівці водного господарства засипають нори бобрів піском та руйнують їхні греблі.

Але оскільки знищувати цих тварин заборонено, тут думають над тим, як уберегти дамби і захистити тварин.

"Можливо, якось відлякувати їх, можливо, ті дамби укріпляти краще, створювати гідроспоруди. Все-таки це тварина, яка тут є в нас, хоч вона завезена з Північної Америки, але живе своїм життям. Майже всі населені пункти віддамбовані, озера віддамбовані, річки – бобер шукає собі якийсь прихисток, життя для себе", – пояснює керівник парку Олександр Сащук.

У районі шукають гроші на укріплення дамб бетоном і будівництво нових гідротехнічних споруд.