Збитки, завдані внаслідок обвалу, були оцінені у 27 мільйонів гривень / dsns.gov.ua

У Чернігові суд виправдав екс-начальника КП «Новозаводське» В'ячеслава Николенка, якого обвинувачували у службовій недбалості, що призвела до обвалу стіни у гуртожитку по вулиці Попудренка, 16 у грудні 2016 року.

Як повідомляє кореспондент УНІАН, відповідне рішення ухвалив Новозаводський районний суд Чернігова минулого тижня.

Читайте такожПричиною обвалу гуртожитка в Чернігові став вибух, під завалами залишаються люди – ДСНСЗгідно з рішенням суду, Николенка визнали невинуватим у пред`явленому йому обвинуваченні за ч.2 ст.367 Кримінального кодексу України (службова недбалість, що спричинило тяжкі наслідки) та виправдали за недоведеністю вчинення кримінального правопорушення.

Відео дня

Також суд відмовив у задоволенні позову прокуратури і потерпілих внаслідок обвалу щодо відшкодування моральних і матеріальних збитків. А арешт, накладений на будівлю гуртожитку, скасований.

Водночас Новозаводська райрада виділяла гроші на капітальний ремонт житлового фонду в районі на 2016 рік у сумі 7,8 мільйонів гривень. Однак ремонтні роботи в цьому гуртожитку проведені не були. При цьому стороною обвинувачення не доведено, що Николенко був зобов`язаний внести у 2016 році будівлю гуртожитку в уточнені титульні списки об`єктів на капітальний ремонт, але через несумлінне ставлення до своїх обов`язків цього не здійснив.

Читайте такожОбвал гуртожитку в Чернігові: рятувальники розбирають завали (фото)В експертному висновку вказується, що «руйнування будівлі сталося в результаті нерівномірних деформацій ґрунтової основи, спричинених відсутністю вимощення по периметру, постійними витоками побутових вод у підвал, не приєднанням трубопроводу стоків з душової до загальної системи водовідведення, відсутністю системи вентиляції, незадовільним станом інженерних мереж, а також відсутністю належної експлуатації житлового будинку, що виражалося у несвоєчасному виконанні попереджувальних ремонтно-будівельних робіт».

Зараз Николенко працює директором комунального підприємства «Міськсвітло».

Як повідомляв УНІАН, 12 грудня 2016 року стався обвал в одному з під'їздів чотириповерхового гуртожитку, розташованого по вул. Попудренка, 16. Внаслідок обвалу постраждало сім осіб, яких було госпіталізовано, 25-річна дівчина загинула.

Було відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.367 Кримінального кодексу України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки). Збитки, завдані окремим громадянам та територіальній громаді Чернігова, були оцінені у 27 мільйонів гривень.

У 2017 році у Чернігівській міськраді мали намір відновити зруйновану будівлю гуртожитку, але не зробили цього, оскільки майно перебувало під арештом.