Експерти опрацьовують версію ураження "Боїнга" МАУ з російського ЗРК "Тор" / vitalykuzmin.net

Українські фахівці розглядають версію ураження українського «Боїнга» ракетою ЗРК "Тор" російського виробництва, і будуть шукати на місці аварії її уламки.

Читайте такожКатастрофа літака МАУ в Ірані: у МВС пояснили роль України в розслідуванні

Як повідомляє у Facebook журналіст Юрій Бутусов, таку заяву у коментарі журналістам зробив секретар РНБО Олексій Данилов.

Відео дня

За його словами, сьогодні вночі українська державна комісія з розслідування катастрофи прибула в Тегеран. У складі групи 45 людей, це представники 12 міністерств і відомств.

Експерти вивчають різні версії раптового падіння літака, серед основних:

- ураження літака зенітною ракетою ЗРК, в тому числі ЗРК "Тор" оскільки інформація про виявлення уламків російської ракети поблизу місця катастрофи вже з'явилася в мережі;

- зіткнення з БПЛА або іншим літаючим об'єктом;

- руйнування і вибух двигуна з технічних причин;

- вибух всередині літака в результаті теракту.

«Наша комісія у даний момент погоджує з іранською владою питання виїзду на місце катастрофи, і має намір провести пошуки уламків російської зенітної ракети ЗРК "Тор" згідно з тими даними, які були опубліковані в інтернеті. Ми використовуємо всі напрацювання з розслідування атаки на "Боїнг" МН-17, щоб встановити істину у справі про загибель українського літака в Тегерані», – цитує Бутусов слова Данилова.

За його словами, до складу української комісії входять фахівці, які беруть участь у міжнародному розслідуванні атаки російських військовослужбовців на малайзійський "Боїнг" МН-17 в 2014 році.

«На даний момент ми проводимо ефективні дипломатичні переговори з іранською стороною, є всі підстави сподіватися на співпрацю з усіх питань, включаючи участь нашої комісії в розшифровці "чорних скриньок" нашого літака.

Розслідування загибелі українських громадян перебуває на особистому контролі президента України, про всі дані, які можливо опублікувати, ми будемо негайно інформувати українське суспільство і ЗМІ», – зазначив секретар РНБО.

Facebook

Влада Ірану раніше заперечувала, що літак міг впасти через попадання в нього ракети. В аеропорту причиною аварії називали загоряння двигуна. Джерела Reuters повідомляли, що, на думку фахівців західної розвідки, причиною авіакатастрофи в Ірані став технічний збій. Власне розслідування за фактом авіакатастрофи початку України.

Як повідомляв УНІАН, лайнер Boeing 737, що належить МАУ, зазнав аварії вранці 8 січня після зльоту з аеропорту Тегерана. Всі, хто знаходилися на борту, 176 осіб - загинули. Президент Володимир Зеленський оголосив 9 січня днем жалоби.