Для Закарпаття, яке межує з Євросоюзом, питання вкрай актуальне / фото: УНІАН

Депутати Закарпатської обласної ради сьогодні на позачерговій сесії схвалили проекти рішень, якими виділено 153,8 млн грн на заходи, пов’язані з запобіганням поширенню коронавірусу на Закарпатті.

Як передає кореспондент УНІАН, «за» проголосували 45 депутатів.

Зокрема, як відзначив на початку сесії голова обласної ради Михайло Рівіс, довелося відмінити проведення 18-ї сесії через запровадження обмежувальних заходів (карантину) на території області з 12 березня з метою недопущення поширення COVID-19.

Відео дня

Зі слів Рівіса, за рішенням екстрено зібраних напередодні постійних комісій було підтримано ініціативу щодо проведення позачергового засідання обласної ради з метою виділення коштів на заходи по недопущенню поширення коронавірусу на території області.

Рівіс наголосив, що для Закарпаття, яке межує з Євросоюзом, питання вкрай актуальне, адже вірус із Європи через кордони регіону йде в Україну разом із приїжджими співвітчизниками. Відповідно, для ефективного результату в боротьбі з недугою потрібні в необхідній кількості засоби захисту для громадян, а також епідеміологів та інфекціоністів; дезинфікуючі засоби, лікарські препарати і зокрема, апарати штучної вентиляції легень.

«Їх (апаратів) у наявності в нашій області, на жаль, замало. Тому наше завдання – вишукати кошти і придбати все необхідне, щоб допомогти і людям, і медикам. І це має робити не тільки обласна влада, але і влада на місцях, як то зробили у Хусті, Мукачеві, Ужгороді», - додав голова облради.

У підсумку, під час засідання депутати схвалили проект рішення про внесення змін до обласного бюджету Закарпатської області на 2020 рік, де окремі зміни стосуються тих пунктів, на які спрямовано фінансування необхідних заходів у боротьбі з коронавірусом на території краю. Також депутати схвалили проекти рішень про внесення змін до «Комплексної програми розвитку цивільного захисту Закарпатської області на 2020-2024 роки» та до «Програми розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я Закарпатської обласної ради на 2020-2021 роки».

За результатами всіх цих рішень депутати облради виділили загалом 153,8 млн грн для боротьби з коронавірусом.

Згідно з проектами рішень, за кошти, виділені в рамках «Програми розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я Закарпатської обласної ради на 2020 -2021 роки», а це 135 млн 749 тис грн, будуть придбані необхідні медичні засоби та апаратура для повноцінної роботи лікарняних закладів області, які надаватимуть допомогу краянам.

За кошти, виділені в рамках «Комплексної програми розвитку цивільного захисту Закарпатської області на 2020-2024 роки», передбачене придбання засобів індивідуального захисту для осіб, які будуть залучені до заходів щодо запобігання коронавірусу на Закарпатті.

«Це було досить складно, враховуючи реалії, однак обласні обранці ставили за мету невідкладно суттєво інвестувати у захист здоров’я закарпатців. І ця мета нас вкотре об´єднала», – додав Рівіс після голосування.