Піп МП поплатився за любов до терористів Захарченка, Гіві та Мотороли: як його покарав суд

Настоятель одного із храмів Вінницької єпархії Української православної церкви (Московського патріархату), який на сторінках власного Телеграм-каналу називав збройну агресію РФ "громадянською війною" в Україні та вихваляв терористів Олександра Захарченка, "Гіві" та "Моторолу", отримав покарання у вигляді тюремного терміна.

Як повідомляє Служба безпеки України, фігурант репостив публікації та коментарі пресслужби РПЦ, де виправдовували захоплення частини території нашої держави та героїзували російських окупантів. Разом з цим клірик регулярно поширював авторські коментарі, в яких намагався дискредитувати українських військових та ображав релігійні почуття вірян різних конфесій. 

Для маскування злочинних дій протоієрей писав у соцмережах під вигаданим псевдонімом.

Відео дня

За інформацією СБУ, також клірик розповсюджував прокремлівські наративи під час проповідей та особистого спілкування з представниками релігійної громади.

Співробітники СБУ розшукали і затримали зловмисника після того як він намагався переховуватись від правосуддя за різними адресами в декількох областях України. Ініційовані Службою безпеки експертизи підтвердили факти його інформаційно-підривної діяльності на користь РФ.

На підставі зібраних доказів суд визнав затриманого виним за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

З урахуванням повної співпраці зі слідством, йому призначено покарання у виді 2 років позбавлення волі.

Що передувало

Як повідомляв УНІАН, про викриття злочинної діяльності настоятеля одного з храмів Вінницької єпархії УПЦ (МП) стало відомо у листопаді. Служба безпеки інформувала, що під час обшуків за місцем проживання у чоловіка було виявлено мобільні телефони та комп’ютери з доказами підривної діяльності на користь Росії. Тоді на підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили клірику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 436-2 та  ч. 2 ст. 109. 

Його було взято під варту. Як вже відомо, встановлено численні випадки підривної діяльності попів Московського патріархату в Україні. 

1 грудня 2022 р. президент Володимир Зеленський заявив, що Рада національної безпеки і оборони доручила уряду внести на розгляд парламенту законопроект щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих з центрами впливу у РФ релігійних організацій.

Цьому рішенню передували контррозвідувальні заходи СБУ у культових спорудах, на територіях монастирів та єпархій Української православної церкви Московського патріархату. У ході цих заходів було виявлено проросійську літературу; документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва низки єпархіальних структур; антиукраїнську діяльність служителів з закликами, зокрема, до "пробуждения матушки-Руси", виправдовуванням збройної агресії РФ в Україні.

19 січня 2023 р. в парламенті було зареєстровано урядовий проект закону №8371, яким передбачено унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, керівний центр яких знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти нашої держави.

Верховна Рада України 19 жовтня 2023 року у першому читанні ухвалила законопроєкт №8371 про заборону релігійних організацій, пов'язаних із Росією. Законопроєкт фактично забороняє діяльність УПЦ МП в Україні. 

Вас також можуть зацікавити новини: