Під кураторством працівника ФСБ РФ над українцем знущалися у Вовчанську / Колаж УНІАН, фото прес-служби Офісу Генерального прокурора

До суду скеровано обвинувальний акт стосовно співробітника Федеральної служби безпеки Росії, під кураторством якого під час окупації Харківської області місцевого чоловіка катували, спилюючи зуби та б’ючи струмом.

Як зазначається у повідомленні в Telegram-каналі Офісу генерального прокурора (Харківська обласна), прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно співробітника ФСБ РФ, якому інкриміновано порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Обвинувачений - житель Московської області, співробітник 9-го управління департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ РФ.

Відео дня

"Слідство встановило, що на початку повномасштабного вторгнення РФ обвинуваченого відправили до окупованого м. Вовчанськ. Там, за вказівкою керівництва, він мав придушувати рух опору та проводити "профілактику" з проукраїнськи налаштованими громадянами", - розповіли у прокуратурі.

У квітні 2022 року працівник ФСБ РФ спільно ще з десятьма російськими військовими у Вовчанську зупинили автомобіль місцевого мешканця. Потерпілого підозрювали у співпраці зі Збройними силами України, Службою безпеки України та у передачі місць дислокації російської армії.

Вони наказали чоловіку рухатись на власному авто по обумовленому маршруту у супроводі двох російських військових. Приїхавши до місцевої прокуратури, де була облаштована катівня, окупанти силоміць затягнули чоловіка до підвалу, де, крім нього, ще було більше десяти незаконно затриманих осіб.

"Під кураторством працівника ФСБ РФ з потерпілим проводили "допити" та катували: привʼязали до мочок вух дроти та били струмом, а також пиляли напильником зуби. Затриманого били, не давали питну воду, а серед їжі періодично була каша, яку окупанти приносили у технічному відрі", - йдеться у повідомленні.

При цьому обвинувачений не лише віддавав накази на жорстоке поводження, а й особисто брав участь у катуваннях.

"Потерпілого незаконно утримували 86 діб. Йому вдалося втекти, він переплив річку та дістався території, підконтрольної Україні", - зауважили у ОГП і додали, що ідентифікація всіх фігурантів, причетних до злочину, триває.

Українець подав позов в суд Аргентини після тортур

Раніше інший громадянин України, який теж пережив жахливі тортури від рук російських окупантів, звернувся до суду Аргентини, щоб покарати загарбників. Це перший такий позов у цій країні, але дуже важливий. Подібні матеріали публікувалися вперше. 

З них випливає, що до тортур причетні кілька людей, частину яких потерпілий знає за іменами та прізвищами. Зазначається, що вони незаконно затримали українця і катували його на "електричному стільці" у середині-кінці 2022 року.

Юридична скарга українця містить близько 70 сторінок. Документи показали журналістам, юристам та членам української неурядової організації The Reckoning Project. Скарга включає свідчення інших людей, які перебували в тій же катівні (ймовірно, СІЗО). Ці звинувачення підтверджують висновки експертів Організації Об'єднаних Націй про систематичну російську практику тортур у місцях тримання під вартою.

Наголошується, що якщо аргентинська прокуратура ухвалить скаргу, то це буде перша справа про воєнні злочини Росії в Україні, порушена за межами Європи та США.

Вас також можуть зацікавити новини: