Судячи з новин, "фестиваль ідіотських блогерів" не припинився й за півтора року повномасштабного вторгнення. Відверто, не хочеться переказувати дичину, яку "лідери суспільної думки" несуть у соцмережах про війну, нагадувати про їхнє ставлення до наших воїнів. Поговорімо про те, яке покарання можуть отримати такі говоруни та їм подібні. 

Перше, що спадає на думку, коли читаєш про черговий зашквар: "Ці люди працюють на ворога". Однак багато відкритих ворогів отримують вироки за статтею "Колабораційна діяльність". 

Зокрема, у Реєстрі судових рішень вистачає інформації щодо справ священників кремлівського патріархату. Наприклад, настоятель Різдвобогородицької церкви УПЦ (МП) у селі Ужачин торік у середині березня демонстрував повністю промиті мізки. Він чи передивився російських новин, чи додав щось не те у кадило, але розповідав прихожанкам: "В Україні нині не війна, а спецоперація з метою звільнення України від нацистів, і там, де вже прийшов рускій мір, люди живуть краще". У підсумку, за статтею "Колабораційна діяльність" піп отримав 13 років, але…  На цей термін його лиш позбавили права обіймати будь-які посади в правоохоронних органах, в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Відео дня

Можливо, подібний вирок доречний у справі радника міського голови Старокостянтинівської міської ради, якого засудили рік тому, у серпні 2022-го. Тепер вже колишньому раднику марилося при свідках: "Вбивають і ґвалтують український народ не війська Російської Федерації, а наша українська пропаганда". Але велика частина з тих, хто цитував у розмовах чи у соцмережах фейки Кремля, геть не схожа на майбутніх держслужбовців. 

Поза тим, такий саме вирок отримала пара безробітних з села Старовірівка на Харківщині. У березні 2023-го вони відзняли відео з публічними закликами до підтримки рішень та дій Російської Федерації та виклали це у соцмережі. Схоже покарання - для сторожихи одного з харківських вишів. Жінка, яка не змогла розлучитися з російською соцмережею та регулярно постила там добірну нісенітницю й прославляла ватажків "ДНР" Захарченко з "Моторолою" була позбавлена права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, органах, що надають публічні послуги, на строк 10 років. Є певні сумніви, що в її життєвих планах була подібна кар’єра. Тож який в такому покаранні сенс? 

Аналогічних вироків досить багато і вони виглядають, скажімо так, не надто переконливо. Слідчі витрачають не одну годину, щоб опитати всіх свідків, а суди були перевантажені й до повномасштабного вторгнення…  

Але чи означає це, що безмозкі блогери залишаються геть безкарними? Ні. Частину з них судять не за статтею "Колабораційна діяльність", а за статтею "Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників". Вироки по ній трохи інакші. 

Наприклад, у середині травня 2022 року у черзі за молоком у селі Штепівка (Сумщина), відбулася відверта розмова про війну. Одна з жінок почала косплеїти російську пропагандистку Скабєєву: "Неправда те, що було у Бучі, росіяни нікого не розстрілюють і не ґвалтують". За це (і подібні розмови) у липні 2023 року їй призначили покарання – шість місяців арешту.

Два роки виправних робіт з відрахуванням із суми заробітку в дохід держави 20% отримала жінка з села Буківка  (Чернівецької області). У розмові з патрульними вона сказала: "Путін буде робити з вами порядок, будете бачити!", і далі у такому ж дусі. "Бонусом" до вироку стало рішення стягнути з осудженої судові витрати в розмірі 10 тисяч гривень. 

Любителька російських соцмереж з Житомирщини була засуджена у червні цього року за нісенітниці типу, "Україна з мирного трактора була перетворена на зброю, якою зібрались протаранити Росію", "Ми воюємо не з Україною, а з мечем Вашингтона, занесеним над Москвою…", і так далі. Вирок – п’ять років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання, якщо вона протягом півтора року не вчинить нового кримінального правопорушення. В Реєстрі багато схожих історій з умовними термінами й іспитовими строками. Певно, є надія, що за час "на подумати" ці люди дійсно почнуть думати, а вже потім писати у соцмережах. 

Ще одна стаття - "Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння, боєприпасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до ЗУ військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану" - світить тим, хто бажає стати зіркою соцмереж, знявши роботу ППО. І тут все серйозно. Наприклад, на початку червня цього року по цій статті отримав вирок мешканець Миколаєва. Ще у січня 2021 року він створив телеграм-смітник, в якому постив проросійські фейки. Згодом на каналі з’явилась інформація про російські обстріли, а потім й повідомлення про переміщення та розташування ЗСУ. Наприклад: "Тролейбусний парк забитий технікою й вояками. Може, пора денацифікувати?". Цього, а також звинувачень ЗСУ в обстрілах Миколаєва, вистачило, щоб суддя виніс вирок – 8 років позбавлення волі. 

Ще одна мешканка Миколаєва торік навесні і влітку розміщувала в соцмережах десятки повідомлень про переміщення й базування сил Оборони України. А на суді виправдовувалась, що не була авторкою інформації, а лише перепощувала чужі "новини". При цьому, наполягала, що має право на свободу спілкування у закритій групі. У підсумку, свободи їй довго не бачити, а спілкуватись у "закритій групі" зможе. Вирок – 11 років позбавлення волі. 

А от ще один засуджений, який у травні цього року їздив по Лиману й Слов’янську, а потім передавав бойовику в "ДНР" дані про розміщення та переміщення ЗСУ, а також про медиків, які потім ставали мішенню для "другої армії світу". Після затримання він навіть не виправдовувався. На лаві підсудних казав, що підтримує політику Росії та вважає незаконним перебування України на території Донбасу. Можливо, після 14 років у в’язниці його думка зміниться…