Харків. 22 грудня. УНІАН. Україна приступила до виконання контракту з поставки Таїланду новітніх танків «Оплот», який був підписаний у 2011 році.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив журналістам заступник генерального директора Держкомпанії «Укроборонпром» Володимир КУРАТЧЕНКО, коментуючи хід реалізації іноземних замовлень на Держпідприємстві «Завод ім. Малишева» (Харків).

ОПЛОТ 40111 фото Андрія КРАВЧЕНКА

Відео дня

За його словами, завод уже розпочав підготовку виробництва до серійного випуску танків «Оплот», здійснюється фінансування робіт, в системі кооперації беруть участь близько 40 підприємств України.

«Це великий зарубіжний контракт з виробництва нового покоління танків. Завод отримує передоплату по цьому контракту, робить передоплату сорока своїм постачальникам в Україні і розпочинає виробництво цих машин», - сказав В.КУРАТЧЕНКО. Іншими словами, додав він, «повним ходом іде підготовка на всіх підприємствах до реалізації таїландського контракту».

«Ми вже приступили», - підтвердив слова В.КУРАТЧЕНКА виконуючий обов’язки генерального директора заводу ім. Микола БЄЛОВ, відповідаючи на запитання журналістів про те, коли підприємство розпочинає виконання замовлення Таїланду.

ОПЛОТ ФЙДЕКС-2011 210211 Фото Андрія КРАВЧЕНКА

Випуск цих машин, який здійснюватиметься в 2012, 2013 і, «швидше за все, в 2014-му роках», - зазначив В.КУРАТЧЕНКО, «збільшує в рази обсяги виробництва заводу ім. Малишева по відношенню до 2011 року».

За словами в.о. генерального конструктора Харківського КБ ім. Морозова Володимира ВАКУЛЕНКА, нинішній зразок танка «Оплот», розроблений ХКБМ, є «базовою машиною для постачання за кордон», але за побажанням замовника танк отримає певні зміни.

«Безумовно, іноземний покупець виставив свої вимогои до цієї машини, і згідно з цим близько 40 із понад 100 конструкторських груп будуть змінені під вимоги замовника, - сказав В.ВАКУЛЕНКО. - Це досить обширна і конструкторська робота з тим, щоб змінити існуючу документацію, і великий обсяг робіт, які має виконати завод ім. Малишева для підготовки до виробництва під ці специфічні вимоги».

ОПЛОТ АЙДЕКС-2011 Фото Андр КРАВЧЕНКА (СД)

Серед цих вимог конструктор назвав, зокрема, установку кондиціонера для комфортної роботи танкістів, внесення деяки змін до внутрішнього обладнання, звязку і шлемофонів, а також змін у систему розміщення екіпажу.

«Буде й інша окраска - тобто ряд моментів, що відрізняються від тієї машини, яку ми робимо для армії України. Це опрацьовано і буде реалізоване. Двигун залишається той же», - сказав В.ВАКУЛЕНКО.

Як повідомляв УНІАН, 1 вересня 2011 року Держкомпанія «Укрспецекспорт» підписала контракт з представниками Збройних Сил Королівства Таїланд щодо поставки нової партії бронетехніки. Згідно з контрактом, Україна виготує та поставить у Таїланд 49 одиниць основного бойового танка «Оплот». Загальна вартість контракту істотно перевищує 200 млн. дол. США. Виконувати замовлення будуть підприємства, що увійшли до складу ДК «Укроборонпром». За оцінками експертів, нинішній танковий контракт – найбільший з часів укладання Україною відомого «пакистанського» контракту.

Довідка УНІАН. Танк «Оплот» створений Харківським конструкторським бюро ім. Морозова. У 2009 році машина прийнята на озброєння української армії. Першу партію в 10 одиниць танків «Оплот» замовлено Міністерством оборони України. Серійне виробництво машини розпочате на Держпідприємстві «Заводі ім. Малишева» у Харкові. Перший зразок танка «Оплот» в рамках експозиції України був показаний на 10-й Міжнародній виставці озброєнь IDEX-2011 в Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати) в лютому 2011 року.

Характеристики ОБТ «Оплот»: маса – 51 т, екіпаж – 3 ос., двигун: 6ТД-2 потужністю 1200 к.с. Озброєння: танкова гармата 125 мм, спарений кулемет 7,62 мм, зенітна установка винесеного типу 12,7 мм. Швидкість руху 70 км/г, запас ходу по паливу – 450 км. Танк забезпечує виконання бойових завдань в різних кліматичних, метеорологічниз та дорожних умовах в діапазоні температури довкілля від – 40°С до + 55°С.

На знімку: (вгорі) ОБТ «Оплот» в цеху Харківського конструкторського бюро ім. Морозова; (внизу) перший зразок танка «Оплот» на 10-й Міжнародній виставці озброєнь IDEX-2011 (Абу-Дабі, ОАЕ).

Фото Андрія КРАВЧЕНКА