Ліниві голубці рецепт / фото ua.depositphotos.com

Ліниві голубці – смачна, ніжна й соковита страва. Одна із улюблених у багатьох.

Читайте такожСмачні та пухкі галушки: як приготувати колоритну страву

За смаком такі голубці не відрізняються від звичайних голубців, оскільки робляться із подібного набору інгредієнтів. Водночас приготування їх дещо простіше – не доведеться довго возитися на кухні, закручуючи кожен голубець.

Відео дня

Якщо в холодильнику є всі необхідні складові для традиційних голубців, можна приготувати їх по-новому. Для цього й існує рецепт лінивих голубців.

Ліниві голубці

  • Фарш м’ясний – 600 г
  • Капуста білокачанна – 400 г
  • Цибуля ріпчаста – 150 г
  • Морква – 150 г
  • Рис – 1 ст.
  • Курячі яйця – 1 шт.
  • Пшеничне борошно – 6 ст.л.
  • Рослинна олія – 100 мл
  • Кухонна сіль – 2 ч.л.
  • Спеції сухі – 2 ч.л.
  • Сметана – 3 ст.л.
  • Томатний соус – 3 ст.л

Рис промиваємо, заливаємо 2 склянками води й відварюємо.

Тим часом нарізаємо дрібно цибулю. Натираємо на крупній тертці моркву. Цибулю і моркву викладаємо в сковорідку з 2 ст. л. рослинної олії, додаємо по половині чайної ложки солі та спецій. Пасеруємо на невеликому вогні протягом 15 хвилин.

Потім змішуємо пасеровані цибулю та моркву з відвареним рисом і залишаємо трохи охолонути.

Далі нарізаємо дрібними кубиками капусту. Викладаємо її в сковороду з 1 ст. л. рослинної олії, додаємо по 0,5 ч. л. солі та спецій. Пасеруємо на невеликому вогні 10 хвилин, потім також даємо трохи охолонути.

Як приготувати ліниві голубці / фото chefmarket.ru

У мисці змішуємо м’ясний фарш, пасеровані цибулю, моркву і капусту, додаємо ще по половині чайної ложки солі та спецій. Додаємо в фарш яйце й гарненько вимішуємо руками.

З м’ясо-овочевої маси формуємо ліниві голубці довгастої форми і рясно паніруємо їх у борошні. Викладаємо їх у сковороду з розігрітою рослинною олією й швидко обсмажуємо з усіх боків на сильному вогні.

Обсмажені голубці перекладаємо в каструлю або гусятницю. Заливаємо їх сумішшю томатного соусу й сметани. Доливаємо трохи підсоленої води.

Спочатку на сильному вогні прогріваємо голубці в соусі, доводимо до кипіння, робимо маленький вогонь і накриваємо кришкою. Тушкуємо голубці на малому вогні 30 хвилин.

Ліниві голубці у духовці

  • Помідори – 3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Фарш м’ясний – 500 г
  • Капуста білокачанна – 300 г
  • Яйце – 1 шт.
  • Рис – 1 ст. (можна менше)
  • Сметана – 200 г
  • Сухарі панірувальні (за бажанням) – 100 г
  • Олія – для смаження і змащування листа
  • Вода – 1 ст.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Приправи – за смаком

Рис відварюємо практично до готовності. Капусту дуже дрібно шаткуємо. Перекладаємо в окрему ємність та заливаємо окропом хвилин на 10.

В цей час дрібно шаткуємо одну цибулину. Додаємо цибулю в м’ясний фарш. Солимо та перчимо до смаку. Добре перемішуємо.

У фарш додаємо яйце. Туди ж відправляємо віджату від води капусту. Знову солимо. Додаємо відварений рис. Отриману суміш добре перемішуємо.

Ліниві голубці - найкращі рецепти / фото gastronom.ru

Готуємо соус. Для цього дрібно шаткуємо решту цибулі. Моркву натираємо на тертці. Помідори ріжемо невеликими кубиками. Овочі обсмажуємо в такому порядку – спочатку цибулю, потім моркву. В кінці додаємо помідори, тушкуємо пару хвилин.

У тарілці перемішуємо сметану (близько 5 ст. л.) зі склянкою води. Цією сумішшю заливаємо засмажку, додаємо сіль, перець та за бажанням улюблені приправи.

Руками формуємо ліниві голубці потрібного розміру. Кожен голубець обвалюємо в панірувальних сухарях (так виходить смачніше). На змащене рослинною олією або вершковим маслом деко укладаємо ліниві голубці.

Голубці заливаємо готовим трохи остиглим соусом і ставимо в духовку, розігріту до 200°C, приблизно на 40 хвилин.

Дуже ліниві голубці

  • Змішаний фарш – 600 г
  • Свіжа капуста – 700-800 г
  • Цибуля – 2 шт.
  • Помідори – 3 шт.
  • Часник – 2-3 зубчики
  • Морква – 1 шт.
  • Рис – 3/4 ст.
  • Зелень – пучок
  • Рослинна олія
  • Сіль, перець, приправи – за смаком

Цибулю та часник дрібно ріжемо. Морквину тремо на крупній тертці.

Розігріваємо сковорідку, наливаємо рослинну олію, викладаємо цибулю та часник і смажимо на невеликому вогні, щоб цибуля стала прозорою. Додаємо моркву й продовжуємо смажити на маленькому вогні, поки морква не стане м’якою.

Рис засипаємо в киплячу підсолену воду і варимо хвилин 10 до напівготовності. Зливаємо в друшляк і злегка промиваємо холодною водою.

Капусту дрібно шаткуємо.

Читайте такожНайсмачніший запечений короп: як приготувати ніжну й соковиту рибу в духовці

Помідори миємо, розрізаємо кожну навпіл і вирізаємо все зайве. Кожну половинку тремо на крупній тертці, залишаючи шкірку. Отриману томатну масу солимо та перчимо.

Половину фаршу невеликими шматочками додаємо в сковороду до цибулі з морквою. Перемішуємо. Додаємо решту фаршу, солимо, перчимо і знову перемішуємо. Закриваємо кришкою і готуємо хвилин 10-15 на невеликому вогні, зрідка помішуючи.

Викладаємо в сковороду капусту, солимо, перчимо й перемішуємо. Можна додати приправи. Закриваємо кришкою й тушкуємо 10-15 хвилин, щоб капуста стала м’якою й трохи осіла (якщо капуста молода, то 5-7 хвилин). В цей час дрібно ріжемо зелень.

Відкриваємо кришку та додаємо в сковороду рис і протерті помідори. Перемішуємо. Посипаємо все нарізаною зеленню, ще раз перемішуємо, закриваємо кришкою та даємо протушкуватися ще 5 хвилин.

Подавати ліниві голубці варто зі сметанкою.