У Києві 17 листопада очікують на перший сніг / фото Pixabay

У Києві в найближчі два дні очікується похолодання, а вже сьогодні, 17 листопада 2022 року, у столиці очікується перший сніг. 

Як повідомляє прес-служба КМДА з посиланням на дані Укрігдрометцентру, у зв’язку із поширенням холодного повітря з півночі Європи протягом 17-18 листопада в Київській області пройдуть дощі з переходом у мокрий сніг та сніг із тимчасовим утворенням снігового покриву висотою 3-8 см. 

Також снігопад прогнозують у п’ятницю, 18 листопада. Температура повітря опуститься до -2 градусів. На дорогах очікується ожеледиця (І рівень небезпечності, жовтий), місцями прогнозують налипання мокрого снігу та посилення вітру до 15-18 м/с.

Відео дня

У КМДА також нагадали, що снігоприбиральна техніка КК "Київавтодор" вже розпочала цілодобове чергування у столиці, а дорожники та спецтехніка готові боротися з ожеледицею та оперативно прибирати наслідки опадів.

Водночас для уникнення травматизму киян закликають бути обережними, пересуваючись містом, і дотримуватись порад під час ожеледиці.

Поради водіям під час ожеледиці

  • дотримуватися швидкісного режиму, дистанції та відмовитися від ризикованих маневрувань, які за несприятливих погодних умовах можуть привести до створення аварійних ситуацій;
  • при наближенні до пішохідних переходів та місць розташування дитячих установ знижувати швидкість до мінімуму;
  • не забувати увімкнути габаритні вогні чи протитуманні ліхтарі;
  • в умовах погіршення погодних умов із інтенсивним випадінням снігу та ожеледицею на дорогах не використовувати автотранспорт із літніми шинами.

Поради пішоходам під час ожеледиці

  • ходити не поспішаючи, ноги злегка розслабити і трохи зігнути у колінах, та ступати на всю підошву;
  • не тримати руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але і важких травм, особливо переломів та струсів мозку, краще розмахувати руками в такт ходьби – так краще утримати рівновагу;
  • при порушенні рівноваги під час ходьби в ожеледицю – спробувати швидко присісти, це найбільш реальний шанс утриматися на ногах;
  • бути уважними й на тротуарі – автомобіль може занести або водій може вчасно не загальмувати;
  • враховувати, що гальмівний шлях на слизькій дорозі збільшується у 4-5 рази.

Крім того, киян та гостей столиці ще раз закликала в темний час доби бути особливо пильними на дорогах: водіям – дотримуватися ПДР, а пішоходам – носити флікери.

Погода в Україні листопаді

Раніше народний синоптик Стас Щедрін попереджав, що вже в листопаді в Україні може випасти сніг, а морози сягатимуть -4 градусі вдень.

Водночас заступник начальника відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Наталія Голеня навпаки прогнозувала, що загалом листопад-2022 в Україні буде теплим. Лише в другій половині місяця очікується похолодання, однак воно буде несильним. 

При цьому начальник відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Владислав Білик прогнозував, що температура у листопаді-грудні 2022 року буде в середньому вищою на 2 градуси, ніж у 2021 році. Чекати суворої зими з тріскучими морозами не варто. 

Вас також можуть зацікавити новини: