Луценко чекає, що Рада скоро ухвалить закон про Антикорупційний суд / фото УНІАН

Український Антикорупційний суд, створення якого є ключовою умовою подальшої фінансової підтримки України західними донорами, має бути готовий до розгляду перших справ вже на початку 2019 року.

Відповідну заяву в інтерв’ю агентству Reuters зробив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Читайте такожКраїни G7 закликали Україну створити Антикорупційний суд за рекомендаціями "Венеціанки"

Відео дня

Очільник ГПУ очікує, що Рада ухвалить остаточний закон щодо створення Антикорупційного суду до завершення сесії влітку.

«(Тоді) за шість чи сім місяців можливо буде розглядати [в Антикорупційному суді] перші провадження», - вказав він.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України 1 березня ухвалила в першому читанні проект закону «Про Вищий антикорупційний суд» (реєстраційний номер 7440), внесений президентом до парламенту 22 грудня.

Поданий президентом України законопроект критикують міжнародні партнери України (Зокрема - МВФ та країни G7) та громадські організації через його невідповідність вимогам Венеційської комісії. 

Ключовою претензією є обмеження ролі міжнародних експертів до рекомендаційної функції в процесі відбору та призначення суддів. На думку міжнародних партнерів, включаючи Міжнародний валютний фонд, повноцінна роль міжнародних експертів в призначенні суддів є запорукою незалежності антикорупційного суду і його здатності ефективно виконувати свої функції.

У березні президент України Петро Порошенко назвав антиконституційним включення відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії, і, відповідно, до вимог Міжнародного валютного фонду, міжнародних донорів у процес відбору суддів антикорупційного суду для забезпечення його незалежності.