Петро Порошенко / REUTERS

Президент України Петро Порошенко сподівається вже завтра зареєструвати у Верховній Раді законопроект про запуск Вищого антикорупційного суду.

Про це голова держави повідомив на своїй сторінці у Facebook напередодні увечері.

«Робитиму все, щоб цього року новий антикорупційний суд був створений. Сподіваюсь на те, що вже в понеділок Вища рада правосуддя ухвалить мій законопроект про запуск Вищого антикорупційного суду, і у вівторок я зможу зареєструвати його у ВР як невідкладний», – йдеться в повідомленні.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 7 червня ухвалила президентський закон про Вищий антикорупційний суд (ВАС). Законом встановлено, що Вищий антикорупційний суд є постійно діючим вищим спеціалізованим судом у системі судоустрою України.

Читайте такожПорошенко не виключає, що може бути подання до КС щодо скасування закону про антикорупційний суд

11 червня закон підписав президент, 14 червня закон набув чинності.

Після публікації стало відомо, що, згідно із законом, апеляційні скарги на рішення судів першої інстанції у справах, переданих НАБУ і Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою до моменту створення Вищого антикорупційного суду, оскаржуватимуться не в Апеляційній палаті ВАС, а в апеляційних судах загальної юрисдикції.

14 червня директор НАБУ Артем Ситник заявив, що спочатку проектом закону було передбачено, що рішення судів першої інстанції, навіть ухвалені до створення Вищого антикорупційного суду, оскаржуватимуться в Апеляційній палаті ВАС, але цю норму змінили перед голосуванням.

У суботу, 16 червня, під час інтерв’ю українським телеканалам Порошенко заявив, що вважає доцільним здійснити передачу всіх корупційних справ в Антикорупційний суд після його створення.