Ілюстрація / REUTERS

Кремлівська пропаганда проти України активізувалась минулого тижня.

Читайте такожВерховна Рада розгляне законопроект про заборону «руского міра»

Про це повідомляє проект EUvsDisinfo, який втілює Оперативна робоча група зі стратегічних комунікацій Європейської служби зовнішньополітичної діяльності, передає Голос Америки. Зокрема йдеться про те, що раніше кремлівські канали в основному зосереджувались на поширенні дезінформації про західні країни: намагаючись "поховати" факти про отруєння колишнього співробітника ГРУ РФ Сергія Скрипаля, відволікаючи увагу і поширюючи неправдиві новини.

Відео дня

Однак, минулого тижня російська дезінформаційна кампанія знов сфокусувалась на своїй цілі №1 - Україні. Керовані Кремлем телепередачі активно поширювали пропагандистські заяви, відомі ще з 2014 року, зокрема, що:

Україна – нацистська країна і нацистська диктатура, якою керують профашистські еліти, а "Слава Україні" є нацистським привітанням.

Україна – частина "Руського міра".

Вона розпочала війну проти власного народу – громадянську війну і Росія не має до цього відношення.

Це не країна, а лише територія.

В Україні немає обраного парламенту.

Лідер кримських татар – Мустафа Джемілєв є терористом, який закликає вбити кримчан.

Всю цю дезінформацію було неодноразово спростовано, однак, прокремлівські агенції продовжують її повторювати, знову показуючи, що їхньою метою є не інформування, а – поширення брехні, дезінформації і ненависті, наголошує EUvsDisinfo.

Проект наводить спростування цієї дезінформації під кожною з новин і наголошує на загальній стратегії, що стоїть за цими підробками.

EUvsDisinfo наводить приклад з книги Тімоті Снайдера під назвою "Дорога до несвободи: Росія, Європа, Америка", де вказано, що положення про те, що Україна – не є країною поширював фашистський філософ Іван Ільїн в першій половині 20 ст. В сучасній Росії у 2014 році, слово "фашист" використовувалося як синонім до "українців, які протистоять російському вторгненню".

"Шизофашизм був одним з численних суперечностей, що постали навесні 2014 року. Згідно до російської пропаганди, українська держава – репресивна, але її не існує, росіян примушують говорити українською, але такої мови не існує", - пише Снайдер.

Заяви про те, що "країна XY – більше не держава" не є новими в арсеналі Кремля. В ноті уряду СРСР до польського посла, міністр закордонних справ Молотов виправдовував радянське вторгнення до Польщі, заявляючи, що "Польська держава перестала існувати".