REUTERS

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні наголошує, що Євросоюз не визнає окупацію Криму Росією, бо кордони незалежних держав не можна змінювати шляхом застосування військової сили.

Читайте такожУкраїна та ще три країни продовжили санкції проти Росії

Про це Могеріні заявила під час дебатів щодо ситуації в Азовському морі на пленарному засіданні Європейського парламенту у Страсбурзі.

Відео дня

"Ми не визнаємо і не визнаватимемо незаконну анексію Кримського півострова Російською Федерацією. Перше і головне - це питання принципів, цінностей, щодо яких усі європейські держави погодилися у Гельсінки у 1975 році. Ми усі погодилися з основоположними принципами, що наші кордони не можуть бути змінені за допомогою військової сили", - підкреслила вона.

Могеріні нагадала, що на основі цих принципів та цінностей базується існування держав у Європі і також є фундаментальним інтересом для усіх європейців, "оскільки це є фундаментом миру і безпеки на нашому європейському континенті".

"Коли цей принцип порушується, як це відбулося, ми усі стаємо менш захищеними на нашому континенті, і події в Азовському морі є цією демонстрацією, коли основоположні правила мирного співіснування ігноруються, нестабільність та напруження неминуче зростатимуть", - зазначила Високий представник ЄС.