ДПСУ впроваджує комплекс заходів, який передбачає перегляд підходів до охорони морських просторів України / фото УНІАН

Через військову агресію Росії Україна та інші європейські держави кардинально переглянули підходи щодо захисту й оборони своїх кордонів, у тому числі на морі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні в Одесі в ході форуму Чорноморського прикордонного співробітництва з участю керівництва прикордонних і берегових охорон прибережних країн Чорноморського регіону заявив голова Держприкордонслужби України Петро Цигикал.

За його словами, сьогодні спостерігається реальна небезпека, яка склалася внаслідок анексії Криму і великої частини виключної морської економічної зони України.

Відео дня

«Через військову агресію Росії Україна та інші європейські держави кардинально переглянули підходи щодо захисту й оборони своїх кордонів, у тому числі на морі. Зокрема, в рамках нарощування морської компоненти ми реформуємо свою Морську охорону», - зазначив голова Держприкордонслужби.

Читайте такожКілька країн ЄС створили коаліцію європейських збройних сил

Зокрема, як додав голова Регіонального управління морської охорони прикордонного відомства Олег Костур, Держприкордонслужба запроваджує комплекс заходів, який передбачає насамперед перегляд підходів до охорони морських просторів України. Один з таких заходів - створення окремої структури для захисту національних інтересів у сфері безпеки державного кордону та охорони суверенних прав України в її виключній економічній (морській) зоні, а також для протидії системним загрозам зокрема з боку РФ.

«Сьогодні в Одесі вже створено орган управління Морської охорони, триває розгортання підрозділів по всьому узбережжю Чорного та Азовського морів і річки Дунай», - сказав він.

За словами Цигикала, у зв'язку з ескалацією напруженості в Чорному і Азовському морях Україна нарощує сили берегової оборони, підсилює ВМФ і відстежує заходи до Криму іноземних суден. Також фіксуються факти незаконних суднозаходів до портів анексованого Криму, а дані про порушників передаються в міжнародні суди.

У цьому процесі українським морякам допоможуть їхні колеги з інших країн Чорноморського басейну

«Для нас вкрай важлива загальна позиція об'єднаної Європи і всього цивілізованого світу щодо засудження агресивної політики Росії. Така консолідована позиція і практичні дії мають відігравати ключову роль у формуванні нової системи колективної безпеки», - наголосив Цигикал.

Як повідомляв УНІАН, у середу, 7 листопада, в Одесі стартував форум Чорноморського прикордонного співробітництва з участю керівництва прикордонних і берегових охорон п'яти прибережних країн Чорноморського регіону - України, Туреччини, Румунії, Грузії та Болгарії. Російську Федерацію через недотримання своїх зобов'язань і порушення норм міжнародного права на зустріч до Одеси не запрошено.