Патріарх Кирило погрожує Варфоломію / фото УНІАН

Глава Російської православної церкви Кирило написав листа патріарху Варфоломію, в якому висловив погрози через томос для України.

Лист із погрозами "страшним судом" опубліковано на сайті РПЦ.

"Возз'єднання "розкольників" з церквою стало б великою радістю для православних України... Але нинішній політизований процес далекий від норм і духу святих канонів. Його супроводжує жахливе нагромадження брехні, а тепер уже і насильство стосовно справжньої Української православної церкви", - йдеться у листі. 

Відео дня

Читайте такожРПЦ продовжує біснуватися через результати Об'єднавчого собору в Києві

"Відступіться зараз від спілкування з "розкольниками", відмовтеся від участі в політичній авантюрі їхньої легалізації. І тоді справжня Православна церква України на чолі з блаженнішим митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм благословить Вас, а історія збереже пам'ять про Вас в числі тих святителів Константинопольського Престолу, хто в найважчих політичних умовах зумів не упустити гідність Церкви та зберегти її єдність", - просить патріарх Кирило.

Якщо ж Варфоломій відмовиться виконувати його прохання, Кирило пригрозив "страшним судом".

"Ви назавжди втратите можливість слугувати єднанню святих Божих Церков, перестанете бути Першим у православному світі, що нараховує сотні мільйонів вірян, а завдані Вами страждання православним українцям підуть за Вами на Страшний суд неупередженого Господа нашого і будуть свідчити перед Ним проти Вас", - погрожує глава РПЦ.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні. 6 грудня в Стамбулі він отримає томос про автокефалію від Вселенського патріарха Варфоломія.

Офіційна назва єдиної помісної церкви - Православна церква України. Титул предстоятеля Православної церкви України - блаженнійший Епіфаній, митрополит Київський і всієї України.