Президент Петро Порошенко помилував громадянина Ірану Алі Джадуея, засудженого за шпигунство. Його обміняли на українського моряка Андрія Новічкова, обвинуваченого в Ірані у вбивстві.

Читайте такожВ Індійському океані з борту іноземного судна зник український моряк

Про це "Громадському" повідомив адвокат Джадуея Григорій Мар'яновський. За його словами, президент Ірану також помилував українця. Після цього країни здійснили обмін.

Захисник пояснив, що для українського суду Джадуей залишився винним у шпигунстві. Однак помилування зазначається, що з нього зняті основна та додаткові звинувачення.

Мар'янівський розповів, що переговори про обмін почалися приблизно навесні 2018 року.

"Алі затримали в серпні 2016-го, моряка пізніше. Але говорити, що його затримали саме для того, щоб обміняти на Алі - я не можу ні підтвердити, ні спростувати", - сказав він.

Адвокат додав, що він хоче повернутися в Україну, тому що він має тут сім'ю.

"У нього є дружина, шлюб офіційно зареєстрований. У нього дочка, у грудні їй виповнилося 2 роки", - розповів Мар'янівський.

Як повідомляв УНІАН, 17 січня 2017 року на судні Arezoo (прапор Ірану, порт приписки Qeshm) молодший рядовий матрос, іранець Mohammad Bahranpoor вистрибнув за борт. Свідком події став старший помічник капітана Новічков, який відразу організував рятувальні роботи. Тіло матроса не знайшли. Після прибуття в Іран Новічкова зняли з судна і відвезли до суду, де пред'явили звинувачення у вбивстві.