«Відродження» наполягає на тому, щоб парламент зупинив подальше підвищення цін на газ для населення / vidrodzhennya.org.ua

Про це під час Погоджувальної ради керівників фракцій ВР 15 січня заявив співголова групи, голова Партії «Відродження» Віктор Бондар.

Він наголосив, що у новому меморандумі з МВФ українська влада зобов’язалась провести ще два етапи підвищення цін на газ для українців: з 1 травня 2019 року – до рівня 9852 грн за тисячу кубометрів, а з січня 2020-го – до 12314 грн.

Віктор Бондар додав, що влада намагається подати новий меморандум з Фондом як перемогу, однак у документі безліч норм, не вигідних для громадян. Зокрема, окрім підвищення цін на газ, українська влада зобов’язалась перед МВФ запровадити нові податки, заморозити зарплати всіх державних службовців на рівні 2018 року, а також продовжити скорочення витрат на субсидії.

Відео дня

«Хочу виділити одну ключову фразу, яка є у листі української влади до МВФ щодо зобов’язань перед Фондом. Керівники країни обіцяють: якщо впродовж 2019 року стане очевидним, що скорочення соціальних норм виявиться недостатнім для забезпечення того, щоб субсидії на житлово-комунальні послуги залишались у межах бюджету, то будуть додатково зменшуватися ці норми або вноситимуться необхідні зміни у формулі нарахування субсидій. Перекладаю на просту людську мову: якщо буде потрібно МВФ, то влада готова до ще більшого комунального терору населення. То скажіть мені, це є успіхом влади? Чим тут пишатися?» – наголосив Віктор Бондар. 

На думку політика, такі зобов’язання є неприпустимими, тож парламент повинен зупинити подальше подорожчання газу й запровадити мораторій на підвищення тарифів.

«Ми все ж таки наполягаємо, аби парламент повернувся до голосування по проекту постанови №9252 про скасування підняття тарифів, яке відбулося наприкінці минулого року. І розраховуємо, що Верховна Рада свідомо підійде до цього питання, проведе детальний аналіз і підтримає постанову. Це дасть можливість провести аудит енерготарифів в Україні, проаналізувати, як формується ціна на газ для українців, а також розібратися з діяльністю компанії «Нафтогаз України» і всіх навколо неї», – наголосив політик.

Він додав, що серед інших вимог депутатської групи – забезпечити проведення аудиту роботи НАК «Нафтогаз України» аудиторами Рахункової палати.

«Їх досі не допустили до перевірки. Ми так і не почули відповіді від керівництва «Нафтогазу України», що це за дивні контракти підписані на закупівлю імпортного газу майже 80 компаніями. І чому їх прибутки, що становлять, за нашими розрахунками, близько 3 млрд доларів у рік, осідають на офшорах за кордоном.  По суті, всі ці витрати перекладаються на українських споживачів та промисловість. І це була б гарна відповідь на те, що насправді відбувається в енергетиці України», – заявив співголова депутатської групи «Партія «Відродження».