За його словами, ОБСЄ вже добре знайомі з ситуацією на окупованому Донбасі і мають досвід / УНІАН

Концепція спільної миротворчої місії ООН і ОБСЄ на Донбасі ще обговорюється.

Читайте такожНімеччина заявила про необхідність нової динаміки у Мінському процесі

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом сьогодні у Києві.

Відео дня

"Представники ОБСЄ підготували концепт такої спільної місії. Він поки що обговорюється", - заявив Клімкін.

Міністр додав, що це не є формальною пропозицією країни, яка головує в ОБСЄ, але він обговорював це питання з чинним головою ОБСЄ Мирославом Лайчаком.

"Для мене дуже важливо, що після дискусій, які мали місце останнім часом, після того, як ви бачите, порушена - тільки уявіть собі - 18-та спроба припинення вогню, є чітке розуміння, що має бути міжнародна компонента. Вона може бути від ООН, але може бути, з огляду на присутність вже зараз ОБСЄ на Донбасі, і спільна", - підкреслив міністр.

"І дуже важливо, що, так би мовити, напрямок думки іде не тільки на мілітарну присутність, але також на поліцейський компонент і міжнародну адміністрацію", - наголосив Клімкін.

"У мене є цей концепт. Ми його зараз поки що обговорюємо. Ми далекі від того, щоб він був ініційований в офіційній площині, але я вважаю, що така спільна місія може бути однією з ефективних опцій", - заявив Клімкін.

За його словами, в ОБСЄ вже добре обізнані з ситуацією на окупованому Донбасі і мають досвід.

"Мають історію - з одного боку - вирішення проблемних питань, а з іншого - розуміння, що тільки потужностей СММ для цього недостатньо. І те, що потужності ООН в єдиному задіянні з ОБСЄ можуть бути цікавою опцією, - це маємо, звичайно, з'ясувати", - сказав Клімкін.

"Врешті-решт ефективність цієї опції не означає, що на неї погодиться російська сторона, скоріше навпаки, як ми прекрасно знаємо, але я вважаю, що ця опція заслуговує на подальше обговорення", - наголосив Клімкін.