Денісова нагадала, що з боку РФ відбувся неприхований збройний напад на українські військові судна / фото УНІАН

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова вимагає від РФ направити трьох поранених військовополонених моряків до нейтральної країни для надання їм кваліфікованої медичної допомоги.

Відповідну заяву до очільників дипломатичних представництв держав-членів Європейського Союзу опубліковано на сторінці Денісової у Facebook.

Омбудсмен вкотре наголосила, що перехід Керченської протоки українськими суднами здійснювався з дотриманням положень усіх чинних багатосторонніх та двосторонніх міжнародних договорів та правил навігації, проте з боку Російської Федерації відбувся неприхований збройний напад на українські військові судна, що стало черговим актом збройної агресії проти України.

Відео дня

Читайте такожЄС може вдарити по РФ новими санкціями через незаконний арешт полонених моряків – МЗС Данії

"Згідно з Третьою Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими 24 українські моряки мають статус військовополонених. Це визнає більшість цивілізованих країн світу. Незважаючи на це, усім морякам у січні 2019 року продовжено строк тримання під вартою на 3 місяці. Окрім того, одним із головних питань залишається стан поранених моряків. Ані я, ані адвокати досі не отримали жодної підтвердженої медичними довідками офіційної інформації про те, які саме поранення було отримано, як здійснювалося лікування і як почуваються хлопці. За інформацією адвоката Сергія Бадамшина, який особисто бачив Василя Сороку 22 січня, моряк потребує негайної медичної допомоги. Функції руки не відновлено, пальці не згинаються, набряк не сходить, а у самій руці залишилися уламки", - йдеться в заяві.

Крім того, за словами Денісової, координатор групи адвокатів Микола Полозов має інформацію, що поранених моряків Андрія Артеменко та Андрія Ейдера готують до перевезення з медичного блоку СІЗО «Матросская тишина» до СІЗО «Лефортово», де відсутні можливості для надання медичної допомоги, хоча їхнє лікування та реабілітація мають тривати.

"Закликаю країни ЄС посилити тиск на російську владу з метою дотримання нею норм міжнародного гуманітарного права. Наполягаю не лише на збереженні, а й на подальшому посиленні відповідних санкцій. Зокрема, я вимагаю від РФ направити поранених військовополонених до третьої (нейтральної) країни, для надання їм кваліфікованої медичної допомоги. Це відповідало б положенням Женевської конвенції 1949 року. Наполягаю на звільненні українських військовополонених моряків без будь-яких умов з боку РФ, зважаючи на основоположні принципи, які закладено у Женевській конвенції", - закликала омбудсмен.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців обвинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

15 і 16 січня Лефортовський райсуд Москви продовжив строки арешту для 21 українського військовополоненого моряка до 24 квітня, для трьох поранених моряків - до 26 квітня.

18 січня адвокати в повному обсязі оскаржили всі рішення про продовження арешту, всі скарги подано у встановлений російським законодавством триденний строк.