Денісова розповіла про стан українських військовополонених моряків / фото УНІАН

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила, що консул зможе відвідати поранених українських моряків Андрія Артеменка, Василя Сороку і Андрія Ейдера, яких перевели з СІЗО «Матроська тиша» до слідчого ізолятору «Лефортово», не раніше 31 січня.

Про це український омбудсмен повідомила у соціальній мережі Facebook.

Читайте також"Путін більше не буде пустувати в Азовському морі": експерт прокоментував ситуацію у Керченській протоці

Відео дня

«Російська катувальна машина перевела поранених українських військовополонених моряків до СІЗО «Лефортово» (ФКУ № 2 ФСВП Росії) у Москві. Це підтвердили у посольстві України в РФ», - написала вона.

«Моряки певний час перебуватимуть у карантинній зоні, а консул зможе їх відвідати не раніше 31 січня 2019 року. Ми досі не маємо жодного офіційного підтвердження про поранення хлопців, про надану медичну допомогу та про їхній фізичний стан на момент переведення», - зазначила Денісова.

«Нам відомо, що у Василя Сороки залишаються проблеми з рукою, вона має набряк, хлопцю важко згинати пальці. У Андрія Артеменка осколкові поранення руки та очей (очі постійно сльозяться). В Андрія Ейдера до цього часу залишається осколки в обох ногах, поранення колінного суглобу та руки», - наголосила вона.

«Ще раз звертаюся з проханням до усіх, хто може вплинути на рішення РФ щодо переведення поранених моряків на лікування до третьої нейтральної країни», - підкреслила Денісова.

Як повідомляв УНІАН, у неділю, 27 січня, російська активістка Вікторія Івлєва повідомила у Facebook, що поранених українських військових перевели в «Лефортово». За її словами, такі були висновки зроблені при спробі передати їм передачі.

Своєю чергою російський адвокат Микола Полозов повідомив, що поранених українських моряків перевели в «Лефортово» 26 січня.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

Прокуратура АРК визнала захоплених Росією українських моряків військовополоненими.

Лефортовський районний суд Москви продовжив арешт захопленим українським військовим до кінця квітня.